*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


Класификация

  • Вид съдебен акт: Практика по ГПК от 1951 г.
  • Колегия/Отделение: Гражданска колегия, Общо събрание
  • Допълнителен селективен критерий: ГПК /отм./

Анотация

Въпрос

Дали при развален договор, ищците могат да търсят неустойката по същия?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

На 3.VIII.1968 г. страните сключили договор, по силата на който ищците прехвърлили идеална част от имота си в гр. С. на ответника, срещу което последният поел задължение да построи, преустрои първия и втори етажи от сградата в по два двустайни апартамента, да надстрои третия етаж и да построи пет гаража, от които един гараж и третият етаж от сградата за него. Съгласно сключения договор ответникът поел задължение да изпълни задълженията си по договора до 30.IV.1980 г. Било е уговорено, ако ответникът не изпълни задълженията си по договора, да заплаща на ищците по 300 лева месечна неустойка. Ответникът не е изпълнил задълженията си по договора в уговорения срок. С влязло в сила решение № 354 от 3.V.1983 г. по гр. д. № 1905/72 г. на СРС договорът между страните бил развален.

С иска, предмет на настоящото дело, ищецът претендира заплащането на уговорената с договора от 3.VIII.1968 г. неустойка, за времето от забавата до развалянето на договора в размер на сумата 10 000 лева.

По делото се е спорело дали при разваления договор, ищците могат да търсят неустойката по същия.

Неустойката обезпечава изпълнението на дадено задължение и обезщетява вредите, които изправната страна би претърпяла от неизпълнението или лошото изпълнение. Тя предпоставя наличието на друго валидно задължение, изпълнението на което обезпечава. Задължението за неустойка е свързано и зависи от задължението, което обезпечава. Тя не може да съществува без него. Неустойката е акцесорна към главното задължение. Отпадането на главното задължение води и до отпадането на неустойката.

Неустойката може да бъде уговорена за лошо (некачествено закъснели и пр.) изпълнение на договора и за пълно неизпълнение на договора.

При уговорена неустойка за лошо изпълнение, изправната страна - кредиторът може да иска:

1. Изпълнението на договора и заплащане на уговорената неустойка, без да доказва размера на претърпените от неизпълнението на договора вреди. Кредиторът може съгласно чл. 92, ал. 1, пр. 2 ЗЗД да иска обезщетение и за по-големи вреди. Ако неустойката е прекомерно голяма в сравнение с претърпените вреди, съдът на основание чл. 92, ал. 2 ЗЗД може да намали нейния размер.

2. Изпълнение на договора и действителните вреди, който ще следва да докаже.

При уговорена неустойка за неизпълнение на договора кредиторът може да иска:

1. Само неустойката в пълния размер срещу изпълнение на своето задължение по договора без да доказва размера на обезщетението. И в този случай кредиторът може съгласно чл. 92, ал. 1, пр. ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в


Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари