*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 478

  София, 26.07. 2022 година

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, търговска колегия, второ отделение, в закрито заседание на двадесети април две хиляди двадесет и втора година в състав :

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Евгений Стайков

  ЧЛЕНОВЕ: Камелия Ефремова

  Бонка Йонкова

  изслуша докладваното от съдия Е.Стайков т. д. №1708/2021 г. и за да се произнесе взе предвид следното :

  Производството е по чл. 288 ГПК

  Образувано е по касационна жалба на М. К. В., действащ лично и със съгласието на майка си С. М. Й., Т. К. В., действащ чрез своята майка и законен представител С. М. Й. и Г. К. В., срещу решение № 335 от 05.04.2021 г. по в.гр.д. № 3862/2020 г. на Софийски апелативен съд, ГО, 12 с-в, с което е отменено изцяло, в обжалваните му от „ЗАД Армеец“ АД части, решение № 70/17.06.2020 г. по т.д. № 124/2019 г. на Окръжен съд - Враца, ТО, и вместо това са отхвърлени предявените с правно основание чл. 432, ал. 1 КЗ от Г. В. и М. В. искове до размер на присъдените суми от по 60 000 лв. и на Т. В. иск до размер на присъдената сума от 30 000 лв., представляващи застрахователни обезщетения за претърпени неимуществени вреди - болки и страдания от смъртта на техния дядо М. А. Й., настъпила в резултат от ПТП на 09.04.2018 г.

  В касационната жалба се поддържа, че въззивното решение е неправилно поради нарушение на материалния закон, допуснато съществено нарушение на съдопроизводствените правила и явна необоснованост. Според касаторите, с оглед показанията на разпитаните по делото свидетели, при условията на пълно и главно доказване, е установено, че между ищците и загиналият им дядо е съществувала трайна и дълбока емоционална връзка, както и че ищците търпят от смъртта на починалия продължителни болки и страдания, които е справедливо да бъдат обезщетени предвид наличието на изключителност на конкретния случай по смисъла на ТР № 1/21.06.2018 г. по тълк.д. № 1/2016 г. на ОСНГТК на ВКС. Твърди, че в нарушение на процесуалните правила, въззивният съд не е обсъдил всички релевантни за спора доказателства в тяхната съвкупност, че не е изложил мотиви защо приема едни за доказателства, а други отхвърля, както и че не е обсъдил всички доводи на страните по предмета на спора. Претендира се отмяна на обжалваното решение, уважаване на предявените искове в пълен размер, ведно със ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари