*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  1

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 476

  [населено място], 08.08.2022 г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД – Търговска колегия, първо търговско отделение в закрито заседание на осми юни две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕВГЕНИЙ СТАЙКОВ

  ЧЛЕНОВЕ: ИРИНА ПЕТРОВА

  ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

  като изслуша докладваното от съдия Добрева т. д. № 2238 по описа за 2021 г., за да се произнесе взе предвид следното:

  Производство по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на С. Г. Т. срещу решение № 501/17.05.2021 г. по в. гр. д. № 3601/2020 г. на Апелативен съд София в частта, с която е отменено решение № 4742/05.08.2020 г. по гр. д. № 6523/2018 г. на Софийски градски съд за осъждане на „ДЗИ-Общо застраховане“ ЕАД да заплати на касаторката сума в размер на 50 000 евро – разходи за лечение в клиника „Нейровита“ Москва, Русия, заплатени по сметка на клиниката на 14.04.2015 г.

  В подадената жалба се сочат касационни основания по смисъла на чл. 281, т. 3 ГПК. Твърди се, че обжалваното решение е постановено при неправилно приложение на материалния закон. Без да обсъди какво по своята същност представлява дарението и кой е собственик на дареното имущество, въззивната инстанция неправилно е приела, че ищцата не е претърпяла имуществена вреда в размер на 50 000 евро, платени за престоя ѝ в клиника „Нейровита“ от набрани по дарителска сметка средства. Заявява се становище, че в действащото ни законодателство не съществува правна норма, която да изключва отговорността на застрахователя за обезщетяване на причинени от деликт имуществени вреди, ако те са заплатени със средства, събрани чрез дарения. Тезата на съда означава, че дарителите са изпълнили чуждо задължение като са освободили застрахователя от отговорност.

  В изложението на основания за допускане на касационно обжалване се обосновава приложното поле на чл. 280, ал. 1, т. 1 и т. 3 ГПК. Формулират се въпроси, които според касатора са включени в предмета на делото и са обусловили мотивите на въззивната инстанция. Въпросите са следните :

  1.„Следва ли делинквентът, респ. застрахователят на делинквента, срещу когото е предявен иск от увредения за заплащане на обезщетение за имуществени вреди по задължителна застраховка „Гражданска отговорност“, да се освободи от отговорност да заплати разходваните от увредения средства за лечение, когато увреденият е получил тези средства от дарения на трети лица?“

  2.„Освобождава ли се от отговорност делинквентът, респ. застрахователят на делинквента по задължителна застраховка ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари