*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 475

  [населено място], 04.08.2022 г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД – Търговска колегия, първо търговско отделение в закрито заседание на единадесети май две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕВГЕНИЙ СТАЙКОВ

  ЧЛЕНОВЕ: ИРИНА ПЕТРОВА

  ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

  като изслуша докладваното от съдия Добрева т. д. № 1971 по описа за 2021 г., за да се произнесе взе предвид следното:

  Производство по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на „Застрахователно акционерно дружество ДаллБогг:Живот и Здраве“ АД срещу решение № 284/14.05.2021 г. по в. т. д. № 212/2021 г. на Апелативен съд София, с което е потвърдено решение № 260470/01.12.2020 г. по т. д. № 1845/2019 г. на Софийски градски съд за осъждане на касатора на основание чл. 520 КЗ да заплати на Гаранционен фонд сума в размер на 420 178, 50 лв. – вноска за месец май 2019 г., ведно със законната лихва от 13.09.2019 г., а на основание чл. 86, ал. 1 ЗЗД сума в размер на 7 469, 84 лв. – мораторна лихва върху главницата за периода 11.07.2019 г. – 12.09.2019 г.

  В подадената жалба се сочат касационни основания по смисъла на чл. 281, т. 3 ГПК. Твърди се, че обжалваното решение е неправилно постановено при произнасяне по противопоставеното от касатора възражение за прихващане, мотивирано от съда с липса на материално вземане. В пълно противоречие с материалния закон съдът е приел, че в полза на застрахователното дружество не е възникнало вземане по чл. 499, ал. 4 и ал. 5 КЗ, тъй като спорът с Гаранционния фонд е възникнал след уреждане на претенцията и извършено в полза на пострадалото лице плащане. Заявява се становище, че моментът, в който е възникнал спор кой трябва да обезщети пострадалото лице, не е елемент от фактическия състав, пораждащ правото на вземане в полза застрахователя срещу фонда, а тази норма е проявление на принципа за недопускане на неоснователно обогатяване. Навежда се оплакване за неправилност на изведеното във въззивното решение заключение, че по отношение неподписаните застрахователни полици /в частност тази с посочено застраховано лице А. Л. В./ изискването за форма е преодоляно с аргумент от чл. 293, ал. 3 ТЗ. Като е приел, че е възможно възникването на неперсонифицирани правни връзки, съдът е нарушил материалния закон – чл. 8, ал. 1 ЗЗД и чл. 26, ал. 2, предл. II ЗЗД. В случая според касатора ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари