*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  14

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 473

  гр. София, 01.08.2022г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Първо отделение, в закрито заседание на двадесет и втори ноември през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТОТКА КАЛЧЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: ВЕРОНИКА НИКОЛОВА

  МАДЛЕНА ЖЕЛЕВА

  изслуша докладваното от съдия Николова т.д. № 458 по описа за 2021г., и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 от ГПК.

  Подадени са касационни жалби от Фонд за гарантиране на влоговете в банките и „Корпоративна търговска банка“ АД /н./, представлявана от А. Н. Д. и К. Х. М., заедно упражняващи правомощията на синдик, срещу решение № 11710/28.07.2020г. по т.д. №3374/2019г. на Софийски апелативен съд, Търговско отделение, VI състав. С него след отмяна на решение №3503/15.05.2019г. по гр.д. №5637/2018г. на Софийски градски съд, Гражданско отделение, I - 14 състав, Фонд за гарантиране на влоговете в банките е осъден да заплати на В. Г. Николова сумата от 26 376,52 лв., представляваща неизплатена част от гарантирания размер от 196 000 лв. по Договор за преференциален депозит №64415/23.09.2010г., както и сумата от 30 065,44 лв., представляваща неизплатена част от гарантирания размер от 196 000 лв. по Анекс №128603/30.12.2013г. към Рамков договор за платежни услуги за потребители за откриване на банкова сметка при условията на безсрочен депозит „Евролев“ с валутна клауза, ведно със законната лихва от 26.04.2018г. до окончателното изплащане на сумата.

  Касационният жалбоподател Фонд за гарантиране на влоговете в банките поддържа, че обжалваният акт е неправилен поради нарушение на материалния закон, съществено нарушение на съдопроизводствените правила и необоснованост. Счита, че решението е постановено в противоречие с разпоредбите на чл.4 и чл.6 от ЗГВБ /отм./ във връзка с § 1, т.1 и т.3 от ДР на ЗГВБ /отм./ и установените в същия параграф легални дефиниции на понятията „влог“ и „вложител“, тъй като в хипотезата на направени депозити по банкови сметки размерът на дължимата от Фонда гаранция се определя от размера на паричните средства по банковите сметки на лицето към датата на отнемане на лиценза за извършване на банкова дейност на „КТБ“ АД /н./. Поддържа, че Фондът няма установено задължение да изплаща гаранция за липсващи парични средства по съответната банкова сметка. Твърди, че въззивният съд не е съобразил дефиницията за неналичен депозит, установен в Директива 94/19/ЕО, и не е отчел обстоятелството, че „КТБ“ АД /н./ не ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари