*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  2

  ОПРЕДЕЛЕНИЕ

  № 473

  гр. София, 08.06.2022 г.

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, Четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на тридесет и първи март през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: АЛБЕНА БОНЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОЯН ЦОНЕВ

  МАРИЯ ХРИСТОВА

  като разгледа, докладваното от съдия Боян Цонев, гр. дело № 3766 по описа за 2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производство по чл. 288 от ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на ищеца по делото А. Г. Г. срещу решение № 260080/04.03.2021 г., постановено по възз. гр. дело № 866/2020 г. на Пазарджишкия окръжен съд. С обжалваното въззивно решение, като е потвърдено първоинстанционното решение № 260149/14.10.2020 г. по гр. дело № 2561/2019 г. на Пазарджишкия районен съд, е отхвърлен, предявеният от жалбоподателя срещу Областната дирекция в [населено място] на Министерството на вътрешните работи (ОД на МВР - Пазарджик), иск с правно основание чл. 71, ал. 1, т. 2, пр. 3 от ЗЗДискр за осъждане на ответника да се въздържа за в бъдеще от извършване на нарушения, представляващи дискриминационно отношение спрямо касатора-ищец на основата на признака „убеждение“, изразяващи се в създаване на враждебна среда чрез словесен и физически тормоз; в тежест на жалбоподателя са възложени разноски по делото.

  Касационната жалба е процесуално допустима – подадена е в срок от процесуално легитимирано за това лице срещу подлежащо на касационно обжалване въззивно решение. В жалбата се излагат оплаквания и доводи за недопустимост на обжалваното решение поради неконституиране на необходими другари в производството, както и за неправилност поради нарушение на материалния закон – касационни основания по чл. 281, т. 2 и т. 3 от ГПК.

  В изложението на жалбоподателя по чл. 284, ал. 3, т. 1 от ГПК (инкорпорирано в касационната жалба), като общи основания по чл. 280, ал. 1 от ГПК за допускане на касационното обжалване, са формулирани следните правни въпроси: 1) кои са материалноправните предпоставки на чл. 5, пр. 1 от ЗЗДискр (тормоз) при неговата резултатна форма, при възникването на които възниква личното субективно материално право на защита от дискриминация; 2) по иск по ЗЗДискр приложима ли е материалноправната норма, съдържаща се в чл. 5 от ЗЗДискр; и 3) трябва ли въззивната инстанция да съобрази приложимата материалноправна норма, съдържаща се в чл. 5 от ЗЗДискр. Жалбоподателят навежда допълнителното основание за допускане на касационно обжалване по чл. 280, ал. 1, т. 1 от ГПК, като поддържа, че с обжалваното въззивно решение първите ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари