*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  2

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 472

  София, 08.06.2022 год.

  Върховният касационен съд на Република България, Четвърто гражданско отделение в закрито заседание на девети май през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Мими Фурнаджиева

  ЧЛЕНОВЕ: Велислав Павков

  Десислава Попколева

  като разгледа докладваното от съдия Попколева гр.дело № 4501 по описа за 2021 год., за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на Прокуратура на Република България, чрез прокурор при Апелативна прокуратура В.Търново против решение № 98 от 03.08.2021 г. по в.гр.д. № 373/2020 г. на Апелативен съд В.Търново в частта, с която като е потвърдено решение № 260071 от 29.10.2020 г. по гр.д. № 315/2020 г. на Окръжен съд Русе, касаторът е осъден да заплати на Е. Т. Г. сумата от 4 000 лв., представляваща обезщетение за неимуществени вреди в резултат на незаконно повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл.206, ал.2 вр. ал.1 НК, за което е оправдан с влязла в сила присъда на 11.12.2019 г. по н.д.о.х.№ 2104/2018 г. по описа на Районен съд Русе, ведно със законната лихва от 24.06.2020 г. до окончателното изплащане.

  Върховният касационен съд, четвърто гражданско отделение констатира, че касационната жалба а подадена в срока по чл.283 ГПК от легитимирана да обжалва страна и е насочена срещу съдебен акт, който подлежи на касационно обжалване.

  Касаторът обжалва въззивното решение като поддържа неправилност поради нарушение на съдопроизводствените правила, на материалния закон и необоснованост – основания по чл.281, т.3 ГПК. Доводите са свързани с нарушаване на принципа за справедливост, регламентиран в чл.52 ЗЗД и с нарушения на съдопроизводствените правила, изразяващи се в необсъждане на всички обстоятелства, имащи значение при определяне на размера на обезщетението и съответно тяхното значение за определяне размера на причинените вреди. Иска отмяна на въззивното решение изцяло или отчасти в обжалваната част.

  В изложението по чл.284, ал.3, т.1 ГПК се поставя в хипотезата на чл.280, ал.1, т.1 ГПК процесуалноправния въпрос длъжен ли е въззивният съд при определяне размера на обезщетението за неимуществени вреди да извърши преценка на всички конкретни съществуващи обстоятелства за точното прилагане на принципа на справедливост по чл.52 ЗЗД поддържа, че този въпрос е разрешен от въззивния съд в противоречие със задължителната практика на ВКС, обективирана в т.II от ППВС № 4/23.12.1968 г. и т.11 от ТР № 3/2005 г. по т.д. №3/2004 г. ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари