*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


Класификация

 • Вид съдебен акт: Определения за допускане
 • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
 • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

Какви са последиците от прекратяването на гражданско дружество по отношение на направените от съдружниците парични вноски?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Първо отделение в закрито заседание на тридесети май две хиляди двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ТОТКА КАЛЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:
ВЕРОНИКА НИКОЛОВА, МАДЛЕНА ЖЕЛЕВА

като разгледа докладваното от съдия Желева т. д. № ****** по описа за 2021 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

История на спора

Образувано е по касационна жалба на Т. Г. Т. срещу решение № ****** г. на Пловдивски апелативен съд, втори граждански състав, с което е потвърдено решение № ****** г. на Кърджалийски окръжен съд в частта, с която е отхвърлен предявеният от касатора срещу И. К. иск за разликата над сумата от 10 000 евро до сумата от 160 000 евро, внесени в учредено на основание протокол от 1. 04. 2013 г., подписан на 19. 06. 2013 г., и прекратено гражданско дружество, ведно със законната лихва, считано от 13. 11. 2019 г. до окончателното изплащане на сумата. Първоинстанционното решение не е обжалвано и е влязло в сила в частта, с която е прекратено учредено в [населено място] между Т. Г. Т. и И. К. на основание протокол от 1. 04. 2013 г., подписан на 19. 06. 2013 г., дружество по смисъла на чл. 357 ЗЗД, за постигане на една обща стопанска цел – покупка и продажба на недвижими имоти и закупуване на недвижимо имущество в границите на Република Турция, поради основателни причини, и И. К. е осъден да заплати на ищеца Т. Т. сумата от 10 000 евро, представляваща част от дела на съдружника Т. в учреденото и прекратено дружество, заедно със законната лихва върху тази сума, считано от 13. 11. 2019 г. до окончателното й изплащане.

В касационната жалба се поддържа, че обжалваното решение е неправилно поради нарушения на материалния закон, съществени нарушения на съдопроизводствените правила и необоснованост. Касаторът оспорва като противоречащи на нормите на чл. 359 ЗЗД – чл. 361 ЗЗД изводите на въззивния съд, че ищецът и ответникът като съдружници в прекратеното с влязло в сила съдебно решение гражданско дружество имат правото да получат равен дял от имуществото на дружеството, съответно половината от внесените от ищеца 300 000 евро. Излага съображения, че цялата парична вноска, извършена от ищеца, подлежи на връщане, доколкото ответникът не е изпълнил задълженията си по договора ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

 • Решение по чл. 290 ГПК
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  Кога за съдружник в гражданско дружество възниква вземане за част от разноските, които е направил (чл. 364, пр. 1 ЗЗД), съобразно дела му и уговореното с договора, и изискуемо ли е вземането преди прекратяване на гражданското дружество? Недопустим или неоснователен е този иск, когато дружеството не е прекратено?
 • Решение
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  Относно евентуалната недопустимост на обжалваното решение се разглежда дори и да не е бил формулиран от касатора.
 • Решение по чл. 290 ГПК
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  Дали паричните средства, придобити в резултат от дейността на гражданското дружество/ДЗЗД/ представляват дружествено имущество по смисъла на чл. 359 ЗЗД, с оглед последиците за изхода на спора предвид разпоредбата на ал. 3 на същия член?

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари