Определение №47/14.03.2022 по дело №510/2022


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 47

  София, 14.03.2022 година

  Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение, в закрито заседание на 11 март две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИЯНА ЦЕНЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОНКА ДЕЧЕВА

  ВАНЯ АТАНАСОВА

  изслуша докладваното от съдията БОНКА ДЕЧЕВА

  ч.гр.дело № 510 / 2022 година

  Производството е по чл. 274, ал.2 ГПК.

  Образувано е по частна жалба, подадена от Л. С. Г. против разпореждане № 10/07.01.2022 г. постановено по гр.д.№ 318/2021 г. на Пловдивски апелативен съд, с което е върната поредната подадена от същата частна жалба против разпореждане на Пловдивски апелативен съд.

  В частната жалба се прави оплакване за неправилност, незаконосъобразност, немотивираност на обжалваното разпореждане и неправилно и прилагане на материалния закон. Жалбата е бланкетна - не са посочени никакви конкретни нарушения.

  Върховният касационен съд, тричленен състав на първо гр. отделение, като прецени оплакванията в частната жалба и данните по делото, намира следното:

  Жалбата е постъпила в срок, изхожда от процесуално легитимирана страна и е против разпореждане което подлежи на обжалване. Не е посочено в какво се изразява неправилността на обжалваното разпореждане, но това не съставлява нередовност на частната жалба, който да е основание за връщането й, съгласно чл. 261 и чл. 262 ГПК, към които препраща чл. 275, ал.2 ГПК. Не е внесена и дължимата държавна такса, но до колкото са подадени верига от частни жалби, връщани поради неизпълнение на такова указание, настоящата инстанция счита, че следва да я разгледа, като осъди частната жалбоподателкта да внесе дължимата държавна такса с диспозитива на определението. В практиката си ВКС приема, че последователно създаваната верига от частни жалби, съставлява злоупотреба с право по смисъла на чл. 3 от ГПК, което накърнява правата на другите участници в процеса. Страната има право да подава жалба срещу подлежащ на обжалване съдебен акт. Законодателят не определя броя на жалбите, но той не е безкраен. Правото на обжалване не се състои в това чрез верига от жалби, чийто нередовности не се изправят и поради това се връщат, а акта за връщане се обжалва отново, да се препятства развитието на процеса или влизане в сила на съдебния акт, защото това накърнява правото на достъп до съд или на приключване на делото и спора в разумен срок Засегнатата страна в този случай има право да иска преустановяване на подобно поведение или обезщетение за претърпените вреди. /в ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари