Определение №47/28.01.2022 по дело №2903/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 47

  София, 28.01.2022 г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, ГК, ІІІ г.о. в закрито заседание на двадесет и шести януари през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: СВЕТЛА БОЯДЖИЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: МАРГАРИТА ГЕОРГИЕВА

  ДАНИЕЛА СТОЯНОВА

  като изслуша докладваното от съдията Светла Бояджиева гр.дело № 2903 по описа за 2021 год. за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл.288 ГПК.

  Постъпила е касационна жалба от Общинско предприятие „Общинско обслужване“ – [населено място] срещу решение № 141 от 07.05.21г. по в.гр.дело № 198/2021г. на Пернишкия окръжен съд. С него е потвърдено решение № 260016 от 11.01.2021 г., постановено по гр. д. № 1918/2020г. на Пернишкия районен съд, в частта, с която е признато за незаконно и е отменено уволнението на А. Л. Ж., извършено със Заповед № 4/10.03.2020г. на Директора на Общинско предприятие „Общинско обслужване“ [населено място], както и в частта му, в която Районният съд е осъдил общинското предприятие да заплати на А. Л. Ж. сумата от 533.97 лв., представляваща обезщетение за оставането му без работа вследствие на незаконното уволнение за периода от 20.05.2020 г. до 11.06.2020 г., ведно със законната лихва за забава от датата на депозиране на исковата молба – 08.05.2020 г. до окончателното й изплащане.

  Жалбоподателят излага съображения за неправилност на решението поради нарушение на материалния закон, съществени нарушения на съдопроизводствените правила и необоснованост. В приложеното към касационната жалба изложение по чл. 284, ал. 3, т. 1 ГПК касаторът релевира доводи за допускане на касационно обжалване на основание чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК по следния процесуалноправен въпрос: „Допустимо ли е съдът да взема предвид и се произнася по факти, обстоятелства, твърдения, оспорвания и възражения, които не са посочени в исковата молба по чл. 143, ал. 2 ГПК и отговора на исковата молба, т.е. такива които на са въведени в процеса от никоя от страните?“ Касаторът счита, че съдът се е произнесъл по факти, обстоятелства твърдения, възражения и оспорвания по свое виждане, които не са въвеждани в процеса и съответно е допуснал особено съществено нарушение на принципа на диспозитивното начало – чл. 6, ал. 2 ГПК, както и не е съобразил трайната практика на ВКС по този въпрос на която се позовава и прилага. Спрямо материалноправния въпросът: „При прекратяване на трудовото правоотношение по чл. 331, ал. 1 КТ, когато работодателят ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари