Определение №47/17.12.2021 по дело №2793/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 47

  гр. София,17.12.2021 г.

  Върховният касационен съд и Върховният административен съд на Република България, в закрито заседание в състав, формиран по реда и на основание чл. 135, ал, 5 АПК във връзка с чл. 63, ал. 9 ЗСВ:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМАНУЕЛА БАЛЕВСКА

  ЧЛЕНОВЕ: ЙОРДАН КОНСТАНТИНОВ

  СНЕЖАНКА НИКОЛОВА

  БИСЕР ЦВЕТКОВ

  ГЕРГАНА НИКОВА

  като разгледа докладваното от съдия Гергана Никова гр. дело № 2793 (А) по описа за 2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 135, ал. 4 АПК.

  Образувано е по повдигнат спор за подсъдност между Районен съд - Ловеч и Административен съд - Ловеч по въпроса за съда, компетентен да се произнесе по жалбата на Д. С. П., лишен от свобода в Затвора - Ловеч, регистрирана с вх.№ 1635 от 18.05.2021 г. по описа на Административен съд - Ловеч.

  Настоящият петчленен състав на Върховния касационен съд и Върховния административен съд намира, че компетентен да разгледа жалбата на Д. С. П. е Административният съд - Ловеч по следните съображения:

  Депозираната от Д. С. П. „жалба” първоначално е постъпила в регистратурата на Окръжен съд - Ловеч. С разпореждане на окръжен съдия от 12.05.2021 г. е прието, че същата има характер на искане по чл. 276 ЗИНЗС, компетентен да разгледа което е административният съд по местоизпълнение на наказанието или задържането под стража, с оглед на което е постановено изпращането на „жалбата” на Административния съд - Ловеч.

  Последвало е образуването на адм.д.№ 158/2021 г. по описа на АС Ловеч, III състав, производството по което е прекратено с Определение № 359 от 01.06.2021 г. и е постановено изпращане на делото по компетентност на Районен съд - Ловеч. Последното е аргументирано с преценката, че „жалбата” има характер на искова молба, която макар и нередовна е насочена срещу физическо лице с искане за осъждането на д-р Г..

  След постъпването на книжата в Районен съд - Ловеч е образувано гр.д.№ 1112/2021 г. С Определение № 543 от 14.07.2021 г. е постановено прекратяване на производството по гражданското дело и е повдигнат спор за подсъдност по реда на чл. 135, ал. 5 АПК. Районният съд е приел, че макар и нередовна, молбата на Д. С. П. обективира оплаквания за неблагоприятни условия, при които е поставен при изпълнението на наложеното му наказание „лишаване от свобода”, изразяващи се в неправилно медицинско лечение в Затвора, довело до влошаване на здравословното му състояние. Фактът, че оплакванията са насочени към конкретно физическо лице от Затвора, не означава, че се касае за спор, подсъден на общите ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари