*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  4

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 461

  гр.София,

  07.06.2022 г.

  Върховен касационен съд на РБ, трето гражданско отделение, в закрито заседание на тридесет и първи май две хиляди двадесет и втора в състав:

  Председател: ВЕСКА РАЙЧЕВА

  Членове: ГЕНИКА МИХАЙЛОВА

  АНЕЛИЯ ЦАНОВА

  като разгледа докладваното от съдията Райчева гр.д. № 513 по описа за 2022 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК

  Обжалвано e решение № 108 от 30.12.2021 г. по в.гр. д. № 290/2021 г. на ОС - Видин, с което е уважен частично иск с правно осноание чл.2 ЗОДОВ

  Жалбоподателят Прокуратура на РБ, чрез процесуалния си представител поддържа, че решението, в частта му с която е уважен предявения иск, е даден отговор на правен въпрос от значение за спора в противоречие с практиката на ВКС и който е от значение за точното приложение на закона и развитие на правото. Поддържа също така, че решението е недопустимо. Моли да се допусне касационно обжалване.

  Ответникът А. В. А., чрез процесуалния си представител в писмено становище поддържа, че не следва да се допуска касационно обжалване и излага съображения за неоснователност на касационната жалба.

  Върховният касационен съд, състав на четвърто г. о., като направи преценка за наличие на предпоставките на чл. 280 ГПК, приема за установено следното:

  Въззивният съд, като е потвърдил първоинстанционното решение, е осъдил Прокуратурата на Република България да заплати на А. А. на осн. чл.2, ал.1, т.3 предл. второ ЗОДОВ обезщетение в размер на 1500 лв. за претърпените неимуществени вреди вследствие на незаконно повдигнато и поддържано обвинение за престъпление незаконно наказателно преследване за извършено престъпление по чл. 343б, ал. 3 НК, по

  досъдебно производство № 1786 ЗМ 02/2020 г. по описа на РУ - Видин, прокурорска преписка вх. № 00011/2020 г. по описа на РП - Видин, прекратено с Постановление на РП - Видин от 18.06.2020 г., ведно със законната лихва, считано от 21.01.2021 г. до окончателно издължаване.

  Прието е, че на ищеца е съставен АУАН № 117891/01.01.2020г. за това, че на 01.01.2020г. в 20.50 ч. в гр. Видин, е управлявал личния си лек автомобил след употреба на наркотични вещества или техните аналози. Тестване е за употреба на наркотични вещества или техните аналози с техническо средство - дрегер „Дръг Тест“ 5000в 21.29 часа с проба номер 0075, която отчела положителен резултат за употреба на опиати - ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари