Определение №46/28.01.2022 по дело №2767/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 46

  Гр. София, 28.01.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в закрито заседание на 14.01.2022 г. в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТАТЯНА ВЪРБАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОЯН БАЛЕВСКИ

  ПЕТЯ ХОРОЗОВА

  Изслуша докладваното от съдия П. ХОРОЗОВА

  Ч. т. д. № 2767/2021 г. и за да се произнесе, взе предвид:

  Производството е по реда на чл.274 ал.2 ГПК.

  Образувано е по частна жалба на ГРУПАМА ЗАСТРАХОВАНЕ ЕАД, чрез процесуален пълномощник, срещу разпореждане № 353 от 03.11.2021 г. по в.т.д.№ 18/2021 г. на АС – Велико Търново за издаване на изпълнителен лист в полза на ЕРОС ЕООД въз основа на подлежащ на изпълнение невлязъл в сила съдебен акт, а именно – постановеното по делото решение № 239/14.10.2021 г.

  В частната жалба се съдържат оплаквания, че това разпореждане е неправилно, поради допуснати съществени нарушения на съдопроизвод-ствените правила, въз основа на които се моли за неговата отмяна и за обезсилване на издадения изпълнителен лист. По-конкретно се твърди, че жалбоподателят е изпратил по пощата на 03.11.2021 г. касационна жалба срещу постановеното въззивно решение, ведно с молба за спиране на изпълнението му, но преди да има произнасяне по тази молба апелативният съд незаконосъобразно е издал изпълнителен лист в полза на насрещната страна. Така е нарушил правото на защита на частния жалбоподател, тъй като междувременно въз основа на издадения изпълнителен лист е образувано изпълнително дело № 656/2021 г. по описа на ЧСИ Д. К., по което е наложен запор върху банковите сметки на дружеството и присъдените суми са събрани.

  Против частната жалба в срока по чл.276 ал.1 ГПК е постъпил писмен отговор от ЕРОС ЕООД, чрез процесуален пълномощник, със становище за неоснователност на същата.

  Съставът на Върховния касационен съд, Търговска колегия, Второ отделение намира следното:

  Частната жалба е допустима – насочена е против подлежащ на обжалване съдебен акт на апелативен съд, изхожда от легитимирана страна и е депозирана в законоустановения преклузивен срок по чл.275 ал.1 ГПК.

  Разгледана по същество, частната жалба е неоснователна.

  При издаване на изпълнителен лист по чл.404 т.1 предл.2 ГПК в срока за обжалване на решението въззивният съд не е длъжен да следи, дали е постъпила касационна жалба, дали е направено искане за спиране по чл.282 ал.2 ГПК, както и дали същите са редовни. Процедурата по издаване на изпълнителен лист е изчерпателно уредена в чл.406 ГПК и в настоящия случай е спазена. Оплакванията в частната ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари