*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за допускане
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

Относно предпоставките за присъждане на обезщетение за неимуществени вреди от причинена смърт на техни близки на лица, извън кръга на посочените в Постановление № 4 от 25.V.1961 г. и Постановление № 5 от 24.ХІ.1969 г. на Пленума на Върховния съд.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховен касационен съд на Република България, Търговска колегия, в закрито заседание на единадесети май две хиляди двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
КАМЕЛИЯ ЕФРЕМОВА

ЧЛЕНОВЕ:
БОНКА ЙОНКОВА, ИВО ДИМИТРОВ

изслуша докладваното от съдия Камелия Ефремова т. д. № 1918/2021г.

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на Застрахователна компания „Лев Инс“, [населено място] срещу решение № 197 от 25.05.2021 г. по в. гр. д. № 593/2020 г. на Великотърновски окръжен съд в частта, потвърждаваща постановеното от Великотърновски районен съд решение № 614 от 30.12.2019 г. по гр. д. № 1745/2019 г., с която е уважен предявеният от П. Н. Т. от [населено място], общ. Полски Т. срещу дружеството-касатор частичен иск с правно основание чл. 432, ал. 1 КЗ за присъждане на сумата 20 000 лв. (част от обща сума 80 000 лв.), представляваща обезщетение за неимуществени вреди от смъртта на нейния внук К. Я. Е., настъпила в резултат на пътно-транспортно произшествие от 13.10.2017 г.

Касаторът поддържа, че въззивното решение е неправилно поради противоречие с материалния закон и задължителната съдебна практика, обективирана в Тълкувателно решение № 1 от 21.06.2018 г. на ОСНГТК на ВКС. Счита, че в случая не са недоказани предпоставките за уважаване претенцията на ищцата като лице, което, съгласно разясненията в цитирания тълкувателен акт, по изключение може да бъде обезщетено, а именно – особено близка, трайна и дълбока емоционална връзка между ищцата и нейния внук, както и настъпили в резултат на неговата смърт сериозни като интензитет и продължителност морални болки и страдания, различни от нормално възприетите в обществото. Освен това, поддържа становище, че евентуално обезщетението за неимуществени вреди следва да бъде определено в размер на 5000 лв. съгласно чл. 493а, ал. 4 КЗ във връзка с § 96, ал. 1 от ПЗР на КЗ (ДВ бр. 101 от 2018 г.).

Като обосноваващи допускане на касационното обжалване, с поддържане на основанията по чл. 280, ал. 1, т. 1 и т. 3 ГПК, в самата касационна жалба и в изложението по чл. 284, ал. 3, т. 1 ГПК са поставени въпросите: „1. За кръга на лицата, които са материалноправно легитимирани да получат обезщетение за неимуществени вреди от причинена ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари