*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 455

  Гр. София, 19.07.2022 год.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД, ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ, ВТОРО отделение, в закрито съдебно заседание на осми юни през две хиляди двадесет и втора година състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТАТЯНА ВЪРБАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ПЕТЯ ХОРОЗОВА

  ИВАНКА АНГЕЛОВА

  Като изслуша докладваното от съдия Петя Хорозова т.д. № 914/2022 год., за да се произнесе, взе предвид:

  Производството е по реда на чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на ОГНЯНОВ БИЗНЕС СОЛЮШЪН ЕАД, [населено място], чрез процесуален пълномощник, срещу решение № 6 от 19.01.2022 г. по в.т.д № 279/2021 г. на Апелативен съд – Бургас, с което е потвърдено решение № 297/10.08.2021 г. по т.д.№ 469/2020 г. по описа на БОС за отхвърляне на молбата на касатора за откриване на производство по несъстоятелност на МОСКОВ СТРОЙ ООД /сега – ЕООД/, [населено място].

  В жалбата се съдържат доводи, съставляващи касационни основания по чл.281 т.3 ГПК, за материална и процесуална незаконосъобразност и необоснованост на въззивното решение. Оплакванията са срещу констатациите на вещото лице, възприети от двете съдебни инстанции, за положителната касова наличност на длъжника, проверена извън седалището на последния в частен трезор и без вещото лице да опише купюрите на банкнотите, съобразно изискванията на НАП, както и при наличие на данни по делото, че длъжникът без банков кредит не може да продължи да изпълнява строителната дейност, от която произтича вземането на кредитора. Оспорва се и заключението на вещото лице относно активите на длъжника в частта, в която като актив фигурира атакувано по исков път право на строеж, както и относно пасивите, доколкото липсват данни за начислени неустойки за забава в полза на купувачите по предварителни договори. Твърди се, че коефициентите на ликвидност, съобразени от съда въз основа на заключението по приетата експертиза не отразяват реалното финансово състояние на длъжника. Правят се и оплаквания, че въззивният съд не е назначил поисканата с въззивната жалба повторна ССЕ, както и че се е произнесъл по спора, преди да изчака да приключи производството по частна жалба на касатора пред ВКС. Моли се въззивното решение да бъде отменено и вместо него да се постанови друго по същество за уважаване на молбата по чл.625 ТЗ или алтернативно да се постанови връщане на делото на въззивния съд за извършване на нови съдопроизводствени действия.

  В изложението на основанията за допускане на касационно обжалване касаторът формулира следните въпроси, като разрешени от въззивния съд в ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари