*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  9

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 453

  гр. София,18.07.2022 год.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в закрито заседание на седемнадесети май през две хиляди и двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕВГЕНИЙ СТАЙКОВ

  ЧЛЕНОВЕ: АННА БАЕВА

  ГАЛИНА ИВАНОВА

  изслуша докладваното от съдия Анна Баева т.д. № 1761 по описа за 2021г., и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на А. Н. Д. и К. Х. М. в качеството им на постоянни синдици на „Корпоративна търговска банка” АД /в несъстоятелност/ срещу решение № 276 от 11.05.2021г. по т.д. № 190/2021г. на САС, 7 състав, с което е потвърдено решение № 260057 от 11.01.2021г. по т.д. № 893/2021г. на СГС, ТО, VI – 14 състав. С потвърденото първоинстанционно решение са отхвърлени предявените от касаторите против Фондация „Център за икономическо развитие” главен иск с правно основание чл.60, ал.1, т.3 ЗБН за обявяване недействителността по отношение на кредиторите на несъстоятелността на „КТБ” АД /н./ на договор за дарение от 09.11.2020г., сключен между „КТБ” АД /н./ и Фондация „Център за икономическо развитие”, по силата на който са предоставени безвъзмездно парични средства в размер на 20 000 лева, и евентуален иск с правно основание чл.135, ал.1 ЗЗД за обявяване по отношение на кредиторите на несъстоятелността на „КТБ” АД /н./ недействителността на същия договор.

  Касаторите поддържат, че обжалваното решение е неправилно поради нарушение на материалния закон и необоснованост. Твърдят, че въззивният съд е намерил за недоказано намерението за увреждане на кредиторите на несъстоятелността, без да вземе предвид специфичната дейност, която една кредитна институция може да извършва, нейните права и задължения, лимитативно изброени в Закона за кредитните институции. Намират, че описаните в решението възможни индиции за доказване с косвени доказателства намерението за увреждане в случая не могат да бъдат споделени с оглед безвъзмездния характер на сделката. Поддържат още, че е неправилно становището на съда за значението на времето на сключване на сделката, на успеваемостта на банката и финансовите ѝ резултати, както и на размера на дарената сума, като определящи за наличието на знание.

  В изложението си по чл.284, ал.3, т.1 ГПК касаторите правят искане за допускане на касационно обжалване на въззивното решение на основание чл.280, ал.1, т.3 и ал.2 ГПК, като сочат следните правни въпроси, по които се е произнесъл въззивният ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари