Определение №45/14.03.2022 по дело №4410/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  2

  ОПРЕДЕЛЕНИЕ

  N 45

  София, 14.03.2022 година

  В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

  Върховният касационен съд на Република България, гражданска колегия, I-во отделение, в закрито заседание на десети март две хиляди двадесет и втора година в състав:

  Председател:Маргарита Соколова

  Членове:Светлана Калинова

  Гълъбина Генчева

  като изслуша докладваното от съдията Соколова гр. д. N 4410/2021 година, и за да се произнесе, взе предвид:

  Производството е по чл. 288 вр. чл. 280 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба, подадена от И. П. А. чрез адв. П. П., срещу въззивното решение № 40/07.08.2021 г. по в. гр. д. № 210/2021 г. на Видинския окръжен съд.

  Касаторът е навел оплакване за неправилност на обжалваното решение поради нарушение на материалния закон, съществено нарушение на съдопроизводствените правила и необоснованост - основание за касационно обжалване по чл. 281, т. 3 ГПК. Представя отделно изложение по чл. 284, ал. 3, т. 1 ГПК на основанията за допускане на касационно обжалване.

  Ответницата по касация - ищца по делото, е подала писмен отговор, в който поддържа становище за недопустимост на жалбата съгласно разпоредбата на чл. 280, ал. 3, т. 1 ГПК, евентуално - за недопускане на касационно обжалване.

  Върховният касационен съд на РБ, състав на І-во г. о., като съобрази данните по делото, намира следното:

  С обжалваното въззивно решение е потвърдено решение № 10/12.03.2021 г. по гр. д. № 178/2020 г. на Районния съд - Кула, с което касаторът И. П. А. е осъден да заплати на Л. М. Н. сумата 2 000 лева - обезщетение за неимуществени вреди, изразяващи се в болки, страдание, уплаха, страх, влошено здравословно състояние, в резултат на запалване на имот на 05.09.2016 г. в [населено място], [община], за което е осъден с влязла в сила присъда по н. о. х. д. № 107/2017 г. на Районния съд - Кула, както и сумата 832.78 лева - мораторна лихва върху главницата за периода от 06.09.2016 г. до предявяване на иска на 13.10.2020 г., като искът за обезщетение за неимуществени вреди е отхвърлен за разликата до 5 000 лева.

  Преди да пристъпи към проверка за наличието на основания за допускане на касационно обжалване, настоящият състав на ВКС извършва проверка за допустимост на жалбата с оглед на общите за производството по касационно обжалване процесуални предпоставки.

  Касационната жалба е редовна, подадена е в срока по чл. 283 ГПК от надлежна страна, но се явява ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари