*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**

  Р Е Ш Е Н И Е

  № 45

  гр. София, 29 март 2021 г.

  В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

  Върховният касационен съд на Република България, ІII НО, в публично заседание на двадесет и пети февруари през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: БЛАГА ИВАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: МИЛЕНА ПАНЕВА

  НЕВЕНА ГРОЗЕВА

  при секретаря Илияна Петкова

  и в присъствието на прокурора Стелияна Атанасова

  изслуша докладваното от

  съдия ИВАНОВА касационно дело № 1015 по описа за 2020 г

  Настоящето производство е образувано по искане на осъдения А. Г. А., депозирано на 3.12.2020 г, за възобновяване на НОХД № 25/2019 по описа на Свищовски районен съд, по което е постановена присъда № 4 от 19.02.2019 г, влязла в сила на 7.03.19 г, с която молителят е признат за виновен в това, че на 17.11.2017 г в [населено място], е управлявал моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества, с оглед на което и на основание чл. 343 б, ал. 3 и чл. 54 НК, е осъден на една година и два месеца „лишаване от свобода”, при „строг” режим, и глоба, в размер на 500 лв, както и на „лишаване от право да управлява МПС“, за срок от една година и шест месеца, а на основание чл. 68 НК, е приведено в изпълнение наказанието една година и шест месеца „лишаване от свобода“, наложено по НОХД № 213/2017 по описа на Окръжен съд, Велико Търново, което да бъде изтърпяно при „строг“ режим.

  Искането е на основание чл. 423 НПК. Сочи се, че молителят е задочно осъден и желае наказателното производство да бъде възобновено, за да вземе лично участие в процеса. Изтъква се, че при предаването му на българските власти, въз основа на ЕЗА, са предоставени гаранции за възобновяване на делото. Иска се делото да бъде възобновено и разгледано с негово участие.

  В съдебно заседание на настоящата инстанция защитата пледира за уважаване на искането.

  Осъденият моли искането да бъде уважено.

  Представителят на ВКП счита, че искането е неоснователно.

  Върховният касационен съд, след като обсъди доводите на страните и в пределите на своята компетентност, намери следното:

  Искането е допустимо. Подадено е от лице, притежаващо активна процесуална легитимация, при спазване на законоустановения шестмесечен срок по чл. 423 НПК / молителят е узнал за присъдата на 2.07.2020 г, когато е предаден на българските власти от властите на Кралство Нидерландия, въз основа на ЕЗА /.

  Разгледано по същество, искането е неоснователно.

  Досъдебното производство е образувано като бързо производство, по което А. Г. А. е привлечен към наказателна отговорност, за престъпление по чл. 343 б, ал. 3 НК, лично, с участието на защитник, с постановление от 21.11.18 г. Обявил е два адреса за призоваване, а именно: [населено място], и [населено място], [улица]. Взета му е мярка за неотклонение „подписка” и му е разяснено задължението да не променя местоживеенето си, без да уведоми компетентния орган.

  На 23.01.2019 г е внесен обвинителен акт в съда, образувано е НОХД № 25/2019 по описа на Свищовски районен съд като бързо производство и делото е ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари