Решение №44/09.05.2022 по дело №348/2022


Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 307 ГПК
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 303 ал. 1 т. 5 ГПК, чл. 303 ал. 1 т. 6 ГПК

Анотация

Въпрос

Относно връчването чрез залепване на уведомление по чл. 47 ГПК.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, първо отделение на Гражданска колегия в открито съдебно заседание на тринадесети април две хиляди двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
БРАНИСЛАВА ПАВЛОВА

ЧЛЕНОВЕ:
ТЕОДОРА ГРОЗДЕВА, МИЛЕНА ДАСКАЛОВА

при участието на секретаря Анета Иванова, като взе предвид докладваното от съдия Т.Гроздева гр.д.N 348 по описа за 2022 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.303 ГПК и сл.

История на спора

Образувано е по молба на Е. Г. К. за отмяна на основание чл. 303, ал. 1, т. 6 ГПК и евентуално на основание чл. 303, ал. 1, т. 5 ГПК на влязло в сила решение № 20014292 от 11.01.2021 г. по гр.д.№ 23778 от 2018 г. на Софийския районен съд, II ГО, 64 състав за допускане на делба.

Касационни въпроси

Молителката Е. Г. К. твърди, че по горепосоченото дело е била представлявана от лице по чл.29 ГПК в нарушение на процесуалните правила на чл.47 ГПК, евентуално- че в резултат на нарушение на тези правила е била лишена от възможност да участва лично в делото и не е била надлежно представлявана.

В писмена защита ответницата И. И. Б. оспорва молбата за отмяна. Моли същата да бъде оставена без уважение.

Другият ответник по молбата за отмяна Н. И. Б. не взема становище по нея.

Мотиви

Върховният касационен съд, състав на първо отделение на Гражданска колегия счита следното:

I. Молбата за отмяна на решението на основание чл. 303, ал. 1, т. 6 ГПК е неоснователна и като такава следва да се остави без уважение поради следното: Според разпоредбата на чл. 303, ал. 1, т. 6 ГПК, на това основание могат да бъдат отменяни влезли в сила решения по граждански дела, по които страната при нарушение на съответните правила е била или съответно не е била представлявана от лице по чл.29 ГПК. В разпоредбата на чл.29 ГПК изрично са посочени лицата, на които могат да бъдат назначавани представители /особени представители/ по този ред: лица, които са безвестно изчезнали или обявени за отсъстващи /чл.29, ал.1 ГПК/; лица, които са недееспособни и нямат законен представител или попечител, но спрямо които се иска да бъде извършено нетърпящо отлагане процесуално дейсктвие /чл.29, ал.2 ГПК/; лица с неизвестен постоянен или настоящ адрес /чл.29, ал.3 ГПК/ и представлявани лица, когато ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари