Определение №44/28.01.2022 по дело №2976/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 44

  гр.София, 28.01.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България,

  четвърто гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на

  двадесет и четвърти януари две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Василка Илиева

  ЧЛЕНОВЕ: Борис Илиев

  Ерик Василев

  като разгледа докладваното от Борис Илиев гр.д.№ 2976/2021 г.

  за да постанови определението, взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на М. Г. Р. с искане за допускане на касационно обжалване на въззивно решение на Софийски окръжен съд № 260126 от 23.04.2021 г. по гр.д.№ 123/2021 г. в частта му, с която е потвърдено решение на Софийски районен съд по гр.д.№ 11840/2016 г. и по този начин са отхвърлени предявените от жалбоподателката против Софийски градски съд /СГС/ искове, квалифицирани по чл.344 ал.1 т.1, т.2 и т.3 КТ, за признаване за незаконно и за отмяна на уволнението, извършено със заповед № 85/ 11.01.2016 г. на председателя на СГС, за възстановяване на заеманата преди уволнението длъжност „съдебен помощник“ и за заплащане на обезщетение за оставане без работа в размер 8 910 лв. през периода 11.01.2016 г. – 11.07.2016 г., като е разпределена отговорността за разноските по делото.

  В приложено към касационната жалба изложение по чл.284 ал.3 т.1 ГПК жалбоподателката поддържа наличие на основания за допускане на въззивното решение до касационен контрол по допълнителните основания на т.1, евентуално на т.2 и т.3 на ал.1 на чл.280 ГПК. В тази връзка поставя правни въпроси, които при условията на Тълкувателно решение № 1/ 19.02.2010 г. по тълк.д.№ 1/2009 г., ОСГТК, ВКС, следва да бъдат уточнени и синтезирани в следния смисъл: допустимо ли е прилагането на уволнителното основание по чл.328 ал.1 т.5 КТ, ако липсата на качества на служителя е установена при едностранно създадена от работодателя процедура за проверка на тези качества; допустимо ли е да се извърши преценка за липса на качества на служител, за който законът предвижда периодична атестационна процедура, въз основа на внезапен тест, който не съдържа критерии за оценка на знанията му; съществува ли законово основание предвидена в закон атестационна процедура да бъде заменена от работодателя с произволно съставен тест; при иск за отмяна на незаконно уволнение, извършено на основание чл.328 ал.1 т.5 КТ, работникът ли носи доказателствената тежест за установяване на наличието на качества за ефективно изпълнение на възложената му работа или работодателят носи тежестта да докаже липсата на ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари