Решение №43/11.06.2021 по дело №1772/2020

Спорът е допуснат до касация с Определение №422/16.11.2020 по дело №1772/2020


Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

За задължението на въззивния съд да обсъди в тяхната съвкупност всички събрани по делото доказателства, както и възраженията и доводите на страните и да формира и изложи в решението си собствени фактически и правни изводи по съществото на спора.

Отговор
Достъпно само за нашите абонати.

Върховният касационен съд на Република България, гражданска колегия, I-во отделение, в открито заседание на осемнадесети март две хиляди двадесет и първа година в състав:

Председател:
Маргарита Соколова

Членове:
Светлана Калинова, Гълъбина Генчева

При секретаря Емилия Петрова, като изслуша докладваното от съдията Соколова гр. д. № 1772/2020 г., и за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по чл. 290 ГПК.

История на спора

С решение № 144/18.01.2019 г. по гр. д. № 5232/2017 г. Бургаският районен съд допуснал извършването на делба между Н. Г. Х. с квота 11/6 ид. ч. и Х. Н. Х. с квота 1/6 ид. ч. на двуетажна масивна жилищна сграда с идентификатор............ по КК на [населено място] със застроена площ от 69 кв. м., построена в ПИ с идентификатор ............, като отхвърлил иска по отношение на останалите съделители и имоти /следва да се разбира по отношение на М. Г. Х. и Г. Н. Х. и за следните имоти: еднофамилна двуетажна жилищна сграда с гаражен етаж със застроена площ от 81 кв. м., изградена на уличната регулация с [улица], с идентификатор ..............; едноетажна масивна, пристроена към жилищна сграда с идентификатор ..........., със застроена площ от 31 кв. м., състояща се от склад, баня, тоалетна и коридор, изградена на уличната регулация към [улица], с идентификатор ............; друг вид сграда за обитаване-стопанска постройка, с паянтова конструкция, която се ползва като склад, изградена на уличната регулация към [улица], с идентификатор ..........; гараж с масивна стомано-бетонова конструкция със застроена площ от 22 кв. м., състоящ се от едно помещение, изграден на уличната регулация към [улица], с идентификатор ...........; дворно място с идентификатор .........../; предоставил на Н. Г. Х. ползването на сутеренния етаж от двуетажна жилищна сграда с идентификатор ........., като го осъдил да заплаща на Х. Н. Х. обезщетение за ползването в размер на 20 лева месечно.

С решение № ІІІ-101/20.12.2019 г. по в. гр. д. № 844/2019 г. Бургаският окръжен съд отменил частично първоинстанционното решение и допуснал делба между Н. Г. Х. с квота 5/6 ид. ч. и Х. Н. Х. с квота 1/6 ид. ч. на сутерена със стоманено-бетонова плоча на двуетажна масивна жилищна сграда с идентификатор ........... със застроена площ от 69 кв. м., като отхвърлил иска за делба на жилищния етаж с дървен гредоред на същата сграда; допуснал делба между М. Г. Х. с квота 23/24 ид. ч. и Х. Н. Х. с квота 1/24 ид. ч. на триетажна жилищна сграда със застроена площ от 81 кв. м. с идентификатор ..........; допуснал делба между Н. Г. Х. с квота 15/24 ид. ч., М. Г. Х. с квота 8/24 ид. ч. и Х. Н. Х. с квота 1/24 ид. ч. на едноетажна сграда /гараж/ от 22 кв. м. с идентификатор ............; потвърдил първоинстанционното решение в останалата част.

С определение № 422/16.11.2020 г. е допуснато касационно обжалване на въззивното решение в частта относно делбата на поземлен имот с идентификатор .............. по КК на [населено място] и на построените в него сгради.

Касационен въпрос

Касационното обжалване е допуснато на основание по чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК по въпроса за задължението на въззивния съд да обсъди в тяхната съвкупност всички събрани по делото доказателства, както и възраженията и доводите на страните и да формира и изложи в решението си собствени фактически и правни изводи по съществото на спора.

Мотиви

Изискването за излагане на мотиви към съдебното решение е заложено в процесуалния закон - чл. 236, ал. 2 ГПК (аналогичен на чл. 189, ал. 2 ГПК /отм./), и неговото спазване е съблюдавано последователно в практиката на Върховния съд и Върховния касационен съд /Постановления на Пленума на ВС № 1/1953

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари