*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  1

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  №. 423

  София, 05.07.2022 г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ, ВТОРО ОТДЕЛЕНИЕ, в закрито съдебно заседание на петнадесети март през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ:КОСТАДИНКА НЕДКОВА

  ЧЛЕНОВЕ: НИКОЛАЙ МАРКОВ

  ГАЛИНА ИВАНОВА

  като изслуша докладваното от съдия Галина Иванова т. д. № 1137 по описа за 2021 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 от ГПК.

  К. Г. В. чрез адвокат Ц. В. обжалва решение № 134/22.02.2021 г. по в.гр.д. 20201000503074, САС, 1 състав, с което след отмяна на решение № 2977 от 14.05.2020 г. на СГС, ГО, 17 са отхвърлени предявените от него искове с правно основание чл. 432, ал. 1 от КЗ за заплащане на сумата от 20 000 лв, както и е потвърдено решението на първата инстанция в частта за отхвърляне на иска до напълно предявения размер за разликата над 20 000 лв до 50 000 лв, представляваща обезщетение за неимуществени вреди, изразяващи се в претърпени болки и страдания от увреждания, получени при ПТП, настъпило на 20.11.2017 г.

  В касационната жалба излага съображения за наличие на всички отменителни основания, предвидени в чл. 281, т. 3 от ГПК.

  Излага подробни съображения, че решението е необосновано в частта, в която е прието, че водачът на лекия автомобил „Форд“ не е нарушил правилата за движение по пътищата, както и е приетото, че изцяло по вина на пешеходеца е извършеното нарушение. Съдът неправилно бил приел, че пешеходецът не е предвидимо препятствие. Не били налице условията да се приеме, че е налице случайно деяние, по смисъла на чл. 15 НК, поради което да липсва виновно и противоправно поведение на водача на лекия автомобил. Счита, че водачът на автомобила е нарушил нормите на чл. 5, ал. 2, т. 1 от ЗДвП и чл. 116 ЗДвП, като бил длъжен да бъде внимателен към пешеходците и съгласно чл. 20, ал.2 от ЗДвП при избиране на скоростта на движение следвало да съобразява атмосферните условия, състоянието на пътя, характера и интензивността на движението и конкретните условия за видимост. Била налице разлика между разрешената и съобразената скорост. Закъснялата реакция на водача била станала причина за настъпване на удара. Водачът на автомобила би могъл да превключи на дълги светлини, за да осветява по-голяма част от пътя пред автомобила, тъй като към този момент, дългите светлини ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари