Определение №422/16.11.2020 по дело №1772/2020

Спорът е разрешен с Решение №43/11.06.2021 по дело №1772/2020


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за допускане
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

За задължението на въззивния съд да обсъди в тяхната съвкупност всички събрани по делото доказателства, както и възраженията и доводите на страните и да формира и изложи в решението си собствени фактически и правни изводи по съществото на спора.

Отговор
Достъпно само за нашите абонати.

Върховният касационен съд на Република България, гражданска колегия, I-во отделение, в закрито заседание на петнадесети октомври две хиляди и двадесета година в състав:

Председател:
Маргарита Соколова

Членове:
Светлана Калинова, Гълъбина Генчева

като изслуша докладваното от съдията Соколова гр. д. № 1772/2020 г., и за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по чл. 288 ГПК вр. чл. 280 ГПК.

История на спора

С решение № 144/18.01.2019 г. по гр. д. № 5232/2017 г. Бургаският районен съд допуснал извършването на делба между Н. Г. Х. с квота 11/6 ид. ч. и Х. Н. Х. с квота 1/6 ид. ч. на двуетажна масивна жилищна сграда с идентификатор .......... по КК на [населено място] със застроена площ от 69 кв. м., построена в ПИ с идентификатор ............., като отхвърлил иска по отношение на останалите съделители и имоти /следва да се разбира по отношение на М. Г. Х. и Г. Н. Х. и за следните имоти: еднофамилна двуетажна жилищна сграда с гаражен етаж със застроена площ от 81 кв. м. с идентификатор ............; едноетажна масивна, пристроена към жилищна сграда с идентификатор ............., със застроена площ от 31 кв. м., състояща се от склад, баня, тоалетна и коридор, изградена на уличната регулация към [улица], с идентификатор .............; друг вид сграда за обитаване-стопанска постройка, с паянтова конструкция, която се ползва като склад, изградена на уличната регулация към [улица], с идентификатор .............; гараж с масивна стомано-бетонова конструкция със застроена площ от 22 кв. м., състоящ се от едно помещение, изграден на уличната регулация към [улица], с идентификатор ............; дворно място с идентификатор .............; предоставил на Н. Г. Х. ползването на сутеренния етаж от двуетажна жилищна сграда с идентификатор ............., като го осъдил да заплаща на Х. Н. Х. обезщетение за ползването в размер на 20 лева месечно.

Мотиви

С решение № ІІІ-101/20.12.2019 г. по в. гр. д. № 844/2019 г. Бургаският окръжен съд отменил частично първоинстанционното решение и допуснал делба между Н. Г. Х. с квота 5/6 ид. ч. и Х. Н. Х. с квота 1/6 ид. ч. на сутерена със стоманено-бетонова плоча на двуетажна масивна жилищна сграда с идентификатор ............ със застроена площ от 69 кв. м., като отхвърлил иска за делба на жилищния етаж с дървен гредоред на същата сграда; допуснал делба между М. Г. Х. с квота 23/24 ид. ч. и Х. Н. Х. с квота 1/24 ид. ч. на триетажна жилищна сграда със застроена площ от 81 кв. м. с идентификатор ...........; допуснал делба между Н. Г. Х. с квота 15/24 ид. ч., М. Г. Х. с квота 8/24 ид. ч. и Х. Н. Х. с квота 1/24 ид. ч. на едноетажна сграда /гараж/ от 22 кв. м. с идентификатор ...............; оставил в сила първоинстанционното решение в останалата част.

По делото е установено, че с н. а. № .../06.09.1958 г. Н. Х. Л. закупил празно дворно място в чертите на [населено място] с площ от 196 кв. м. - парцел .........от кв. 44, към което по регулация са придадени 244 кв. м., видно от н. а. № .../24.01.1986 г. Мястото е заснето в кадастралната карта с идентификатор ................

Въз основа на издадени през 1959 г. строителни книжа мястото е застроено с жилищна сграда, разположена в западната му част откъм [улица], заснета в кадастралната карта с идентификатор ............. Сградата има сутеренен етаж със застроена площ от 69 кв. м. на ниво терен, състоящ се от три стаи, кухненски кът с преддверие и коридор, със светла височина 2.38 м,, имащ връзка със сграда с идентификатор ............, състояща се от склад, баня, тоалетна и коридор. Ж. етаж е със застроена площ от 73.70 кв. м. и се

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари