Определение №42/28.01.2022 по дело №2484/2018


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  3

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 42

  София, 28.01.2022 г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република БЪЛГАРИЯ, Търговска колегия, Второ отделение в закрито съдебно заседание на двадесет и седми януари през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛИЯ ВАСИЛЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: КОСТАДИНКА НЕДКОВА

  АННА БАЕВА

  като изслуша докладваното от съдия Емилия Василева ч. т. дело № 2484 по описа за 2018 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 274, ал. 2 във връзка с ал. 1, т. 2 връзка с чл. 248, ал. 3 ГПК.

  Образувано е по частна жалба на П. Г. Б. и Е. А. Б. чрез процесуален представител адвокат Е. Б. срещу определение № 273 от 21.06.2018г. по в. т. дело № 620/2017г. на Апелативен съд Пловдив, Търговско отделение, с което е оставена без уважение молбата на П. Г. Б. и Е. А. Б. чрез адвокат Е. Б. за изменение на решение № 139 от 11.05.2018г. по същото в. т. дело № 620/2017г. на Апелативен съд Пловдив в частта за разноските относно определения размер на адвокатското възнаграждение на основание чл. 38, ал. 3 ЗАдв., дължимо на адвокат Е. Я. Б..

  Частните жалбоподатели правят оплакване за неправилност на обжалваното определение поради това, че неправилно съдът е приел, че при определяне на разноските следва да се спазва правилото за определяне на дължимата държавна такса по чл. 72, ал. 1 ГПК. Поддържат становище, че отговорността за разноски в гражданския процес е уредена в чл. 78 ГПК и е функционално обусловена от изхода на делото, а не от имуществения интерес, броя на предявените искове и начина на съединяването им. Молят определението да бъде отменено и молбата за изменение на решението в посочената част да бъде уважена.

  Ответникът по частната жалба „Българо-американска кредитна банка“ АД, [населено място] чрез Адвокатско дружество „Б. и П.“ чрез адвокат А. Т. Б. и адвокат Н. С. П. оспорва частната жалба по съображения, изложени в писмен отговор, и моли същата да бъде оставена без уважение.

  Върховният касационен съд, Търговска колегия, състав на Второ отделение, след като прецени данните по делото, приема следното:

  С решение № 60162 от 26.01.2022г. по т. дело № 2482/2018г. на ВКС, Търговска колегия, Второ отделение е отменено решение № 139 от 11.05.2018г. по в. т. дело № 620/2017г. на Апелативен съд Пловдив, Търговско отделение в частта, с която е потвърдено решение № 63 ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари