*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  5

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 418

  София, 18.05.2022г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, ГК ,Трето г.о.в закрито заседание на двадесети април през две хиляди и двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: МИМИ ФУРНАДЖИЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: СВЕТЛА БОЯДЖИЕВА

  ДАНИЕЛА СТОЯНОВА

  като изслуша докладваното от съдията Светла Бояджиева гр.дело № 4624 по описа за 2021 год.за да се произнесе,взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба,подадена от К. И. М. чрез адв.Ж. Ж. срещу решение № 264152 от 23.06.21г.на Софийски градски съд по гр.дело № 7273/2019 г. в частта,в която са предоставени за упражняване родителските права на детето Н. К. М. на майката Т. В. К. – М., както и свързаните с това въпроси – за местоживеене на детето, режима на лични отношения с другия родител,издръжката на детето и предоставянето на семейното жилище.Излагат се оплаквания за неправилност на решението поради нарушение на материалния закон и необоснованост.Искането е за отмяна на решението и постановяване на друго, с което да се уважат исковете или да се върне делото за ново разглеждане от друг състав на СГС.

  В изложението по чл.284 ал.3 т.1 ГПК се сочи основанието по чл.280 ал.1 т.3 ГПК за допускане на касационно обжалване на въззивното решение по въпроса: Следва ли при родителско констатирано отчуждение и наличие на симбиотична връзка на детето с отглеждащия го родител, съдът да изследва степента на отчуждение,както и в най-добър интерес на детето ли при установена средна към тежка степен на родителско отчуждение на детето към неотглеждащия го родител между тях да бъде определен режим на лични отношения вместо детето да бъде изведено от отчуждаващата го среда в опит да се възстанови връзката му с другия родител.Касаторът поддържа се и основанието по чл.280 ал.1 т.1 ГПК по въпроса за приложението на чл.59 СК,като счита,че е разрешен в противоречие с разясненията,дадени в ППВС № 1/12.11.74г.

  В отговор по чл.287 ГПК ответницата по жалбата Т. В. К. – М. чрез адв.Е. Й. моли да не се допуска касационно обжалване на въззивното решение.

  Върховният касационен съд,състав на Трето гражданско отделение,като направи преценка за наличие на предпоставките на чл.280 ал.1 ГПК,приема следното:

  Като е обсъдил събраните по делото доказателства, изслушал е страните на основание чл.59 ал.6 СК, и съобразявайки критериите, залегнали в разпоредбата на чл.59 ал.4 СК, въззивният съд е приел,че следва да предостави упражняването ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари