*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  ОПРЕДЕЛЕНИЕ

  № 418

  София, 06.07.2022 г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД, Първо търговско отделение, в състав:

  Председател: Елеонора Чаначева

  Членове: Росица Божилова

  Васил Христакиев

  разгледа в закрито заседание докладваното от съдията Христакиев т. д. № 296 по описа за 2021 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 280 и сл. ГПК, образувано по касационна жалба на синдиците на „Пикадили“ ЕАД (н) срещу въззивно решение на Софийски апелативен съд.

  Ищецът „Фортуна-Ком“ ООД оспорва жалбата. Длъжникът „Пикадили“ ЕАД не изразява становище.

  По допускане на касационното обжалване по реда на чл. 288 ГПК съдът прие следното.

  Произнасяйки се по жалба на синдиците, въззивният съд е потвърдил първоинстанционното решение, като е намерил за основателни предявените по реда на чл. 694, ал. 2, т. 1 ТЗ искове за установяване на неприети в производството по несъстоятелност на „Пикадили“ ЕАД вземания на ищеца за цена на доставени стоки и лихви за забава.

  За да постанови решението си, въззивният съд е приел за установено, че между ищеца и длъжника е бил сключен договор от 01.01.2013 г. за доставка на стоки, предназначени за продажба в търговските обекти на длъжника, в изпълнение на който в периода м. август 2013 г. - м. октомври 2015 г. ищецът доставил на длъжника заявени количества стоки, но длъжникът не заплатил съответната цена. За извършените доставки били съставени стокови разписки, подписани от служител на длъжника и издадени от ищеца 372 бр. фактури на обща стойност 345 272,79 лв. Фактурите били редовно отразени в счетоводството на ищеца и в съответните дневници за продажби и справки-декларации по ЗДДС, а начисленият ДДС бил внесен в приход на бюджета. Част от процесните фактури – на стойност 235 534,37 лв. - били включени в подадените от длъжника справки-декларации по ЗДДС и по тях длъжникът ползвал данъчен кредит, установено от назначената счетоводна експертиза въз основа на информацията, налична при Националната агенция за приходите. За останалите фактури съдът е изложил съображения, че независимо от липсата на счетоводно отразяване при длъжника, доставката на стоките също следва да се приеме за доказана с оглед редовно воденото счетоводство на ищеца – съгласно чл. 182 ГПК, наличието на двустранно подписаните стокови разписки, въз основа на които са били издадени тези фактури, както и при съобразяване съгласно чл. 161 ГПК на обстоятелството, че с нарочно определение на първоинстанционния съд длъжникът е бил задължен да представи счетоводните си книги за процесния период, което същият не ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари