*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  4

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 416

  София, 05.07.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, второ отделение, в закрито заседание на осми юни две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТАТЯНА ВЪРБАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ПЕТЯ ХОРОЗОВА

  ИВАНКА АНГЕЛОВА

  изслуша докладваното от председателя /съдия/ Татяна Върбанова

  т.дело № 1938/2021 година

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на Р. С. Т., чрез процесуален пълномощник, срещу решение № 130 от 17.06.2021 г. по в.гр.д. № 711/2021 г. на Окръжен съд – Бургас, с което, след отмяна на решение № 260021 от 25.02.2021 г. по гр.д. № 580/2020 г. на Районен съд – Карнобат, е отхвърлен предявеният от касаторката иск срещу Земеделска производителна кооперация „Нива“, с ЕИК[ЕИК], за отмяна по реда на чл.58 ЗК на приетите на 29.07.2020 г. решения от Управителния съвет на кооперацията за утвърждаване на пълномощно по образец за участие в Общото събрание на кооперацията, насрочено за 22.08.2020 г., и за изискване на такова пълномощно за участие в посоченото ОС.

  В жалбата се поддържат касационни оплаквания за неправилно приложение на материалния и процесуалния закон, с искане за касиране на въззивното решение. Твърди се, че окръжният съд неправилно е квалифицирал атакуваните решения на УС като такива с организационен характер, а от друга страна, не е съобразил, че решенията на УС, с които се поставят определени изисквания за съдържанието на пълномощното за участие в ОС на кооперацията и условие за участие при провеждане на ОС, противоречи на Устава на кооперацията и на ЗК и може да препятства участието на член-кооператори в ОС, когато техни пълномощници не ползват пълномощно „по образец“.

  Искането за допускане на касационно обжалване е основано на чл.280, ал.1, т.3 и ал.2, предл.3 ГПК. Формулирани са следните въпроси: 1. Може ли решение на управителния съвет на кооперация с организационен характер, да породи задължения за членовете на кооперацията, с които да им се нарушават основни членствени права; 2. При наличието на кои съществени елементи, решение на управителния съвет на кооперация се характеризира с организационен характер; 3. При наличието на кои съществени елементи, решение на управителния съвет на кооперация се характеризира с конститутивно действие спрямо членовете на кооперацията и 4. Може ли с решение на управителния съвет на кооперация, с което се определя форма и съдържание на пълномощно за представителство на член-кооператор пред общото събрание на кооперацията, да се ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари