Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за допускане
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

За начина на определяне на размера на обезщетението за неимуществени вреди по справедливост съгласно правилото на чл. 52 ЗЗД след преценка на установените по делото конкретни факти, които имат значение за претърпените от ищеца неимуществени вреди.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, четвърто гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на 18.05.2022 година, в състав

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
Зоя Атанасова

ЧЛЕНОВЕ:
Владимир Йорданов, Димитър Димитров

разгледа докладваното от съдия Йорданов гр. дело № 311/2022 г.

Производството е по чл. 288 ГПК.

История на спора

Образувано е по касационни жалби на двете страни по в.гр.д. № 119//2021 г. на Великотърновския апелативен съд срещу въззивно решение № 97 от 03.08.2021 г. по делото, постановено по искове с правно основание чл. 2, ал. 1, т. 3 ЗОДОВ.

Мотиви

Прокуратурата на Република България (нататък и ПРБ) обжалва въззивното решение в частта, с която с него е потвърдено решението на Великотърновския окръжен съд от 04.02.2021 г. по гр.д. № 291//2020 г., в частта, с която ПРБ е осъдена да заплати на И. Т. Б. на основание чл. 2, ал. 1, т. 3 ЗОДОВ сумата 7 500 лева обезщетение за неимуществени вреди и в частта, с която след като е отменено решението на първоинстанционния съд, с което същият иск е отхвърлен за разликата до 10 000 лева, е постановено друго, с което ПРБ е осъдена да заплати на И. Т. Б. и сумата 2 500 лева като обезщетение за неимуществени вреди, ведно със законната лихва, считано от 27.04.2017 г. до окончателното изплащане (общо са присъдени 10 000 лева).

И. Т. Б. обжалва въззивното решение в частта, с която с него е потвърдено първоинстанционното решение, с което са отхвърлени неговите искове срещу ПРБ 1) за изплащане на обезщетение за неимуществени вреди за разликата над уважения размер 10 000 лева до пълния предявен размер 30 000 лева, 2) за изплащане на обезщетение за имуществени вреди в размер на 24 108 лева, представляващи 20 месечни възнаграждения за прослужени години в системата на МВР и 3) за изплащане на обезщетение за имуществени вреди в размер на 360 лева за заплатени членски внос и такси към Ловно-рибарско дружество Павликени.

Касационната жалба на И. Т. Б. е недопустима в частта и по иска за имуществени вреди с цена 360 лева. В тази част съгласно разпоредбата на чл. 280, ал. 3, т. 1 ГПК въззивното решение не подлежи на касационно обжалване и съгласно разпоредбата на чл. 286, ал. ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Деловодни данни

Вид съдебен акт: Определения за допускане, Определения по чл. 288 ГПК

Отделение/Колегия: IV-то отделение, Гражданска колегия

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Пособия
Добавете в Бележника
Forgot Your Password?