Определение №413/20.05.2021 по дело №784/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий/Основание: Предстои добавяне

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 413

  София, 20.05.2021 г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, трето гражданско отделение, в закрито заседание на тринадесети май , две хиляди двадесет и първа година в състав:

  Председател : ЕМИЛ ТОМОВ

  Членове : ДРАГОМИР ДРАГНЕВ

  ГЕНОВЕВА НИКОЛАЕВА

  изслуша докладваното от съдията Емил Томов

  гр. дело №784/2021 г.

  Производството е по чл. 288 от ГПК .

  Образувано е по касационна жалба на Д. С. П. срещу решение №173 от 06.07.2020г по в.гр.дело № 146/2020г. на Окръжен съд Враца , с което е отменено решение № 118/29.11.2019 г. по гр.д.№ 434/2019 г. на Районен съд-Оряхово относно упражняването на родителските права спрямо малолетното дете П.,/на възраст 4г/. По предявените насрещни претенции по чл. 127, ал.2 от СК въззивният съд е уважил иска на бащата , местоживеенето е определено при него,при определен режим на лични контакти с майката- сега касатор ,като е определена и дължимата издръжка.

  По делото е установено ,че страните са живели на семейни начала за период от около 3 години в дома на родителите на Т. Б. в [населено място], общ Оряхово, като от съвместното им съжителство на 08.07.2016 г. е родено детето П.. Къщата се състои от три стаи и хол, голяма кухня с трапезария, спално помещение, баня и антре,като в приети социални доклади е изтъкнато ,че жилището е електрифицирано и водоснабдено, в добро техническо състояние , обезопасено и условията за живеене и хигиената са добри, Има стандартно обзавеждане с всичко необходимо за бита и са налице условия за нормално отглеждане и развитие на дете.Бащата е регистриран земеделски производител и се занимава с оглеждане на животни.След м.юни 2019 г., ищцата е напуснала ответника и се е установила да живее в жилището на своите родители. В изготвените пред районния съд социални доклади на ДСП-Оряхово е отразено, че това жилище е обзаведено скромно, но има всичко необходимо за бита и няма реална опасност за живота и здравето на детето. При изслушването в съдебно заседание и в социалния доклад от 23.10.2019 г. социалният работник е посочил, че хигиената в този дом е занижена, жилището не е добре поддържано и има нужда от ремонт.Жилището, което майката предлага като битови условия за отглеждане на детето понастоящем ,е друга къща в същото село,в която майката се е преместила ,ползва безвъзмездно и самостоятелно по споразумение със собствениците,като отглежда в нея и другото свое по- голямо дете.

  Състоянието , годността и хигиенна поддържка на този дом,изтъкнато като основен довод на бащата при въззивното обжалване, е оценена негативно от Окръжен съд Враца въз основа на изслушани показания на свидетел,негова сестра. Показанията са били подкрепени от защитата със саморъчно правени снимки , които съдът не е приел като доказателство. Въззивната инстнация е възложила и приела допълнително социален доклад от ДСП-Оряхово от 05.06.2020г ,в който е отразено , че обитаваният от ищцата и нейните деца дом представлява къща с антре,кухня, баня и спалня.Жилището е електрифицирано и водоснабдено, кухнята е обзаведена с необходимите предмети и вещи от първа необходимост, банята е функционираща. Спалнята е просторна и обзаведена .След посещение от социалния работник , домът е оценен като подреден ,чист и уютен. Не се наблюдава риск за детето в тази среда. При изслушването й в с.з. на 12.06.2020 г.,по повод направените снимки, с които другият родител е илюстрирал твърденията си за лоши битови и хигиенни условия , настоящата касаторка е обяснила, че къщата в която живее в момента се състои от две части - едната част включва кухня с малко преддверие, тераса и баня, които се обитават от нея и децата, и другата част включва три стаи, коридор и мазе, които са необитаеми.

  В производство за определяне на привременни мерки страните са постигнали споразумение одобрено от районния съд с протоколно определение от 26.07.2019 г., по силата на която родителските права се упражняват съвместно от двамата родители.Понастоящем детето посещава дестска градина „Мир“ в [населено място], общ Оряхово ,като местожителстовто и на двамата родители е в същото населено място. Според показания на изслушана от въззивния съд свидетелка , сестра на бащата , до м.03.2020 г. детето е отглеждано съобразно режима на лични отношения и родителите са спазвали

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари