*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  5

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 410

  София, 16.05.2022г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, ГК ,ІІІ г.о.в закрито заседание на двадесети април през две хиляди и двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: МИМИ ФУРНАДЖИЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: СВЕТЛА БОЯДЖИЕВА

  ДАНИЕЛА СТОЯНОВА

  като изслуша докладваното от съдията Светла Бояджиева гр.дело № 4890 по описа за 2021 год. за да се произнесе,взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл.288 ГПК.

  Постъпила е касационна жалба от „Саав“ООД обл.София, [населено място] против решение № 262393 от 12.04.21г. по в.гр.дело № 13105/2020 г.на Софийски градски съд, с което е потвърдено решение от 1.12.19г.по гр.дело № 34367/2017 г.на Софийски районен съд, ГО,87 състав в осъдителната му част за обезщетението за неимуществени вреди.С него жалбоподателят е осъден да заплати на Т. Л. И. сумата 39 356.20 лв,представляваща разлика между дължимото обезщетение общо в размер на 70 000 лв за неимуществени вреди,претърпени в резултат на станала на 1.03.16г.трудова злополука, в резултат на която е получил тежка черепно-мозъчна травма и полученото застрахователно обезщетение в размер на 30643,20 лв; ведно със законната лихва,считано от 1.03.16г. /датата на увреждането/ до окончателното изплащане; сумата 20 000 лв обезщетение за неимуществени вреди,претърпени от ексцес – широко отлепване на ретината на дясното око и увреждане на зрението му; ведно със законната лихва,считано от 8.08.16г./датата на установяване на усложнението/ до окончателното изплащане;както и сумата 20 000 лв обезщетение за неимуществени вреди от претърпян ексцес вследствие на трудовата злополука – централен отоневрологичен синдром, съпроводен с пълна загуба на вкус и обоняние,ведно със законната лихва, считано от 16.05.16г./ датата на установяване на усложнението/ до окончателното изплащане.

  В изложението по чл.284 ал.3 т.1 ГПК жалбоподателят сочи основанията по чл.280 ал.1 т.1 ГПК и формулира следните правни въпроси: 1.Какво е значението на понятието „груба небрежност“ и еквивалентно ли е на понятието „самонадеяност“ ; Длъжен ли е съдът,сезиран с иск за трудова злополука и отправено възражение за съпричиняване от страна на работодателя да изследва интелектуалния момент на вината или преценката за наличие на груба небрежност се прави въз основа на обективен критерий,според обстоятелствата на в конкретния случай дали работникът е положил грижата, която би положил и най – небрежния човек; 2.Длъжен ли е съдът,сезиран с иск за трудова злополука и отправено своевременно възражение за съпричиняване да изследва механизма на осъществяване на трудовата злополука, за да установи наличието на груба небрежност,проявена от работника. ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари