Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2022

Спорът е разрешен със следното Решение


Класификация

 • Вид съдебен акт: Определения за допускане
 • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
 • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

Общо ли е оспорването на записа на заповед, когато при предявен срещу издателя иск за съществуване на вземането по записа в отговора срещу исковата молба той посочи конкретната причина за издаване на ценната книга?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, четвърто гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на шестнадесети май две хиляди двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
Василка Илиева

ЧЛЕНОВЕ:
Борис Илиев, Ерик Василев

като разгледа докладваното от Борис Илиев гр.д.№ 192/ 2022 г. за да постанови определението, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

История на спора

Образувано е по касационна жалба на Е. В. Г. с искане за допускане на касационно обжалване на въззивно решение на Бургаски окръжен съд № 341 от 30.09.2021 г. по гр.д.№ 576//2021 г., с което, след като е отменено изцяло решение на Бургаски районен съд по гр.д.№ 5981//2020 г., по предявения от И. Т. А. против жалбоподателя иск е признато за установено съществуването на вземане на И. А. срещу Е. Г. в размер 15 000 лв главница -неплатено задължение по запис на заповед от 02.01.2018 г., с падеж 02.04.2018 г., за която сума е издадена заповед за изпълнение на парично задължение въз основа на документ по чл. 417 ГПК № 718/ 12.03.2020 г. по ч.гр.д.№1360//2020 г. на Бургаски районен съд, ведно със законната лихва, считано от 24.02.2020 г. до окончателното изплащане на главницата и е разпределена отговорността за разноските в производството.

Мотиви

В изложението си по чл. 284, ал. 3, т. 1 ГПК жалбоподателят повдига правни въпроси, които при условията на Тълкувателно решение № 1/19.02.2010 г. по тълк.д.№ 1/2009 г., ОСГТК, ВКС следва да бъдат уточнени в следния смисъл: общо ли е оспорването на записа на заповед, когато при предявен срещу издателя иск за съществуване на вземането по записа в отговора срещу исковата молба той посочи конкретната причина за издаване на ценната книга; този иск може ли да бъде уважен, без да бъде изследвано съществува ли между страните каузално правоотношение и каква е неговата връзка с менителничния ефект; коя страна носи тежестта да докаже съществуването на каузалното правоотношение; длъжен ли е съдът да изследва наличието на такова, ако някоя от страните по делото е въвела такова твърдение; какъв е предметът на делото и как се разпределя доказателствената тежест при предявен установителен иск за съществуване на вземане по запис на заповед, когато за него е издадена заповед за изпълнение. Касаторът ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

 • Решение на общо събрание
  Тълкувателно решение № 1 от 19.02.2010 г. по тълк. д. № 1/2009 г.
  1. Кой е правният въпрос от значение за изхода по конкретното дело, разрешен в обжалваното въззивно решение, при преценка за допускане на касационно обжалване? Длъжен ли е касаторът да изложи ясна и точна формулировка на правния въпрос от значение за изхода по конкретното дело, разрешен в обжалваното въззивно решение или…
 • Решение
  Решение № 15 от 16.06.2017 г. по т. д. № 1484/2015 г.
  Следва ли поемателят по запис на заповед да докаже наличие на каузално правоотношение, между него, като поемател, и длъжника – издател, по повод или във връзка с което е издаден записът на заповед, в хипотеза на общо оспорване на вземането от ответника – издател на менителничния ефект, по предявен от…

Цитирано в

 • Решение по чл. 290 ГПК
  Решение №****/**.**.2022 по дело №****/2022
  Общо ли е оспорването на запис на заповед, когато при предявен срещу издателя иск за съществуване на вземането по записа в отговора срещу исковата молба той посочи конкретната причина за издаване на ценната книга?

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари