*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 409

  гр. София,16.05. 2022 г.

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, Трето гражданско отделение, в закрито заседание на четвърти май през две хиляди и двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ:МАРГАРИТА ГЕОРГИЕВА

  ЧЛЕНОВЕ:ДАНИЕЛА СТОЯНОВА

  ЛЮБКА АНДОНОВА

  като разгледа, докладваното от съдия Любка Андонова гр. дело № 1423/2022 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 от ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на „Стомана Индъстри“ АД със седалище и адрес на управление в [населено място], подадена чрез процесуалния представител на дружеството адв.Х. М. от САК срещу въззивното решение № 414/26.11.21 г по в.гр.дело № 547/2021 г на Окръжен съд-Перник, Трети граждански състав, с което е потвърдено решение № 260744/23.6.21 г по гр.дело № 645/2021 г по описа на Районен съд-Перник.С първоинстанционното решение касаторът е осъден да заплати на З. Г. З. от [населено място] сумата 15 000 лв на основание чл.200 ал.1 КТ, представляваща обезщетение за неимуществени вреди в резултат на професионално заболяване.

  В касационната жалба се подържа, че въззивното решение е неправилно и незаконосъобразно, поради нарушение на материалния и процесуалния закон.Подържа се, че решението на ТЕЛК, с което заболяването на ищеца е прието за професионално не е влязло в сила, не е спазена процедурата по издаването му, както и, че присъденото обезщетение е завишено.

  Ответникът по касационната жалба З. Г. З. от [населено място] оспорва същата по съображения, изложени в писмен отговор, депозиран чрез процесуалния му представител адв.Б. В..Подържа, че не са налице основания за допускане на решението до касационен контрол.Претендира разноски, сторени в настоящата инстанция, представляващи възнаграждение за един адвокат, в размер на 1300 лв.

  Касационната жалба е подадена в законоустановения срок, от надлежна страна, срещу подлежащ на обжалване съдебен акт, поради което е процесуално допустима.

  От данните по делото се установява следното :

  Предявеният иск е по чл.200 ал.1 КТ.

  Прието е, че ищецът има трудов стаж при ответника над 30 години на длъжност „кранист“.С ЕР на ТЕЛК от 17.12.2020 г, влязло в сила на 25.1.21 г му е признато професионално заболяване с диагноза „нефрит на двата слухови нерва, тежка степен-изявен шумов синдром“, като са определени 60 % трайна неработоспособност от същото заболяване.Прието е по делото, че в резултат на извършваната от ищеца производствена дейност, свързана с управлението на 180 тонен мостов електрически разливовъчен кран и подемно-транспортни операции, свързани с разливовъчни кофи, аварийни съдове и ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари