*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  5

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 408

  гр. София, 04.07.2022 г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД – Търговска колегия, първо търговско отделение в закрито заседание на двадесет и седми април две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: БОЯН БАЛЕВСКИ

  ЧЛЕНОВЕ: ИРИНА ПЕТРОВА

  ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

  като изслуша докладваното от съдия Добрева т. д. № 1755 по описа за 2021 г., за да се произнесе взе предвид следното:

  Производство по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на В. П. М. срещу решение № 419/22.04.2021 г. по в. гр. д. № 3442/2020 г. на Апелативен съд София в частта, с която е потвърдено решение на Софийски градски съд за отхвърляне на предявения от касаторката срещу „ЗАСТРАХОВАТЕЛНА КОМПАНИЯ ЛЕВ ИНС“ АД иск с правно основание чл. 432 КЗ за горницата над 22 500 лв. до предявения размер от 35 000 лв.

  В подадената жалба се сочат касационни основания по смисъла на чл. 281, т. 3 ГПК. Твърди се, че обжалваното решение е неправилно постановено поради необоснованост, нарушение на материалния закон – чл. 52 ЗЗД, както и на съдопроизводствените правила. В изложението на основания за допускане на касационно обжалване се обосновава приложното поле на чл. 280, ал. 1, т. 1 и т. 3 ГПК. Формулира се въпрос относно приложението на чл. 52 ЗЗД и се сочи, че въззивният състав се е отклонил от задължителна съдебна практика, намерила израз в Постановление № 4 от 23.12.1968 г. на Пленума на ВС, както и практика, формирана по реда на чл. 290 ГПК – решение № 749/2008 г. на ТК на ВКС. Заявява се становище, че съдебният състав не е анализирал в достатъчна степен лимитите по задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ към релевантния момент.

  При изложените доводи в касационна жалба се формира искане за постановяване на акт, с който атакуваното решение бъде допуснато до касационен контрол и отменено в обжалваната част, като ответната страна бъде осъдена да заплати обезщетение в претендирания размер от 35 000 лв., ведно със законната лихва от 04.02.2018 г., както и да бъдат присъдени сторените пред трите съдебни инстанции разноски.

  От ответника по касация „ЗАСТРАХОВАТЕЛНА КОМПАНИЯ ЛЕВ ИНС“ АД е постъпил отговор, с който касационната жалба се оспорва. Заявява се становище за липса на предпоставки въззивното решение да бъде допуснато до касационен контрол за законосъобразност, тъй като въззивният съд не се е отклонил от разрешенията, дадени в цитираната ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари