*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  9

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 407/30.06.2022г.

  гр.София

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, Второ отделение в закрито заседание на тридесет и първи май през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛИЯ ВАСИЛЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: АННА БАЕВА

  ЛЮДМИЛА ЦОЛОВА

  като разгледа докладваното от съдия Цолова т.д.№2311/2021 г.,за да се произнесе,взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на В. Б. А., И. П. А., И. Б. Ф. и И. Б. А., представлявани от адв.С. Ч., срещу решение №495/17.05.2021 г. по в.гр.д.№8/2021 г. на Софийски апелативен съд , с което е потвърдено решението, постановено на 30.10.2020г. по гр.д.№148/2018 г. по описа на Окръжен съд Враца, с което предявените от касаторите срещу Гаранционен фонд искове по чл.288 КЗ – за заплащане на всеки от тях по 100 000 лв. /заявени частично от пълен размер по 200 000 лв.за всеки/ обезщетение за неимуществени вреди от смъртта на П. П. А. – техен брат, настъпила при ПТП, възникнало на 08.12.2015г. са отхвърлени.

  В касационната жалба се навеждат оплаквания за неправилност на въззивния съдебен акт, поради допуснати нарушения на материалния закон и процесуалните правила, както и поради необоснованост. Касаторът счита направения от състава на апелативния съд, обуславящ изхода на делото, извод, че ищците не попадат в кръга на лицата, имащи право на застрахователно обезщетение, за несъобразен с фактите, които, според касаторите, установяват изключителна и дълбока емоционална връзка между тях и загиналия им брат.Твърдят, че съдът е изходил от принципни положения, без да анализира спецификата на конкретния случай, поради което решението се явява лишено от мотиви.Според тях, въззивният състав не е оценил адекватно показанията на разпитаните по делото свидетели, които установяват дълбока и силна привързаност между ищците и брат им, включително фактите,че никога не са се карали помежду си, помагали си взаимно с труд и с пари, разчитали са един на друг, били са изключително близки и сплотени; че при узнаването за инцидента преживели шок; че ходели всеки ден в болницата да виждат брат си, като се надявали той да оживее, а смъртта му ги накарала да се затворят в себе си и да престанат да общуват с други хора. Същевременно касаторите сочат,че съдът е обсъдил заключението на психиатричната експертиза само в частта, според която не се установяват психопатологични заболявания у ищците и не е коментирал констатираното от вещото лице,че ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари