*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  5

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 404

  гр.София, 23.05.2022г.

  в и м е т о н а н а р о д а

  Върховен касационен съд на РБ, четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на седемнадесети май две хиляди и двадесет и втора година в състав:

  Председател: ВЕСКА РАЙЧЕВА

  Членове: ГЕНИКА МИХАЙЛОВА

  АНЕЛИЯ ЦАНОВА

  като разгледа докладваното от съдията Райчева гр.д.N 384 описа на ВКС за 2022 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Обжалвано е решение от№ 75 21.05.2021г. по гр.д.№356/2021г. на ОС Бургас, с което е отхвърлен иск с правно основание чл.71 ЗЗДискр

  Жалбоподателят – И. Н. Р., чрез процесуалния си представител поддържа, че с решението е даден отговор на правни въпроси от значение за спора в противоречие с практиката на ВКС и с актове на КС на РБ и СЕС. Моли да се допусне касационно обжалване.

  Ответникът Главна Дирекция “Изпълнение на наказанията“, чрез процесуални си представител, в писмено становище поддържа, че не следва да се допуска касационно обжалване на въззивното решение.

  Върховният касационен съд, състав на четвърто г.о., приема за установено следното:

  Въззивният съд, като е потвърдил потвъдил първоинстанционното решение, е отхвърлил предявените от И. Р. искове срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”, с правно основание чл.71, ал.1, т.1 от Закона за защита от дискриминацията /ЗЗДискр./, за установяване нарушение от страна на ответника на права на ищеца, уреждащи равенство в третирането с твърденияа, че ищецът, като изтърпяващ наказание, е лишен от разходка в в коридора на затвора и от възможността да провежда разходка на открито след санитарен ден и тоалет след престой на открито.

  Въззивният съд е приел, че ищецът търпи наказание „доживотен затвор без замяна“ в ЗПС на затвор – Бургас, където е в Първа група. Прието е, че помещенията, в които ищецът и останалите лишени от свобода са настанени в І ЗПС, са отремонтирани и във всяко от помещенията има санитарен възел – мивка със студена вода и тоалетно гърне. Установено е от представените писмени доказателства, че на лишените от свобода, в съответствие с чл.151, ал.1, т.3 ЗИНЗС, е осигурена възможност за къпане два пъти седмично в баня и тоалетна в общите части. Прието е, че лишените от свобода, вкл. изтърпяващите наказание „доживотен затвор без право на замяна", настанени в І ЗПС, имат време за престой на открито, съгласно приложения по делото ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари