*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  5

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  №404

  гр. София, 01.07.2022г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД, ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ, първо отделение в закрито заседание на осми юни, две хиляди и двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: БОЯН БАЛЕВСКИ

  ЧЛЕНОВЕ: КРИСТИЯНА ГЕНКОВСКА

  АНЖЕЛИНА ХРИСТОВА

  като изслуша докладваното от съдия Боян Балевски търговско дело №1976/2021 г. за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба от страна на пълномощника на София Б. П. и М. Б. П. срещу решение №738 от 29.06.2021 г. на Софийски апелативен съд по в.гр.д. №1091/2021 г., В ЧАСТТА, с която, след частична отмяна на първоинстанционното решение от 27.11.2020 г. по т.д. № 186/2019 г. на ОС-Монтана в съответните осъдителни части, са отхвърлени исковете на същите срещу „ДЗИ-Общо застраховане”АД-София за присъждане на обезщетение за неимуществени вреди от телесни увреждания, претърпени при ПТП на 23.06.2019 г., за разликата от 200 000 лева до 240 000 лева-за ищцата М. Б. П. и от 40 000 лева до 60 000 лева-за София Б. П., както и в частта, с която е потвърдена първоинстанционното решение в частта, с която ОС-Монтана е бил отхвърлил иска за разликата между 240 000 лева и 300 000 лева-за ищцата М. Б. П..

  В касационната жалба се навеждат оплаквания за материална незаконосъобразност-нарушение на чл.52 ЗЗД и необоснованост на въззивното решение в обжалваните части.

  В изложението на основанията за допускане на касационното обжалване се сочи, че правните въпроси от значение за спора са решени в противоречие с практиката на ВКС по чл.290 ГПК– основание за допускане до касация, съгласно чл.280 ал.1, т.1 ГПК.

  Ответникът по касационната жалба в писмен отговор на същата изразява становище за нейната неоснователност. Претендира разноски-юрисконсултско възнаграждение.

  Върховният касационен съд, Търговска колегия, второ отделение , като констатира, че решението е въззивно и цената на всеки един от двата иска е над 20 000 лева намира, че касационната жалба е допустима, редовна и подадена в срок.

  За да постанови въззивното решение, в обжалваната част, въззивният съд е изложил следните съображения:

  С влязлото в сила първоинстанционно решение по делото/ решението на МОС е влязло в сила , като необжалвано от ответника, за обезщетението за неимуществени вреди за сумата от 180 000 лева за ищцата М. П. и за сумата от 25 000 лева- за ищцата София П./ се установяват със сила на пресъдено нещо ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари