*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  ОПРЕДЕЛЕНИЕ

  № 403

  София, 01.07.2022 г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД, Първо търговско отделение, в състав:

  Председател: Елеонора Чаначева

  Членове: Росица Божилова

  Васил Христакиев

  разгледа в закрито заседание докладваното от съдията Христакиев т. д. № 81 по описа за 2021 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 280 и сл. ГПК, образувано по касационна жалба на ищеца И. Г. срещу въззивно решение на Софийски апелативен съд.

  Ответникът ЗАД „Армеец“ АД и третото лице – помагач „Дженерали Застраховане“ АД не изразяват становище.

  По допускане на касационното обжалване по реда на чл. 288 ГПК съдът прие следното.

  Предявения иск по чл. 432, ал. 1 КЗ за заплащане на обезщетение за неимуществени вреди от телесни увреждания, настъпили в резултат на пътно-транспортно произшествие, причинено от водач със застраховка „Гражданска отговорност“ при ответното дружество, първоинстанционният съд е уважил частично до размер на 60 000 лв.

  Произнасяйки се по жалба на ищеца относно отхвърлената част от иска, въззивният съд е потвърдил първоинстанционното решение.

  За да постанови решението си, съдът е приел за установено, че на 01.11.2016 г. е настъпило пътно-транспортно произшествие с участието на лек автомобил, за който е била сключена при ответното дружество задължителна застраховка „Гражданска отговорност на автомобилистите“. Произшествието било виновно причинено от водача на автомобила, който под въздействието на наркотични вещества управлявал автомобила с несъобразена скорост около 123 км/ч и без възможност да го овладее, навлязъл изцяло в лентата за насрещно движение, при което настъпил удар с насрещно движещ се лек автомобил.

  При произшествието ищецът получил травматични увреждания: генерализирана контузия на тялото и на белите дробове с хемоторакс и закрита черепно-мозъчна травма, в резултат на което бил 30 дни в кома на командно дишане, с проведено консервативно лечение. Към настоящия момент травматичните увреждания на белите дробове са овладени, а във връзка с черепно-мозъчната травма е налице посттравматичен мозъчен синдром с промяна в поведението и концентрацията, пристъпи на главоболие, по-лесна уморяемост, повишена раздразнителност и избухливост. Прогнозата за постепенна редукция до пълно отзвучаване на оплакванията е благоприятна.

  Въз основа на така установените факти от правна страна съдът е намерил за справедлив по смисъла на чл. 52 ЗЗД размер на обезщетението от 120 000 лв., съобразявайки претърпените болки и страдания, благоприятната прогноза за пълно възстановяване, включително с оглед възрастта на пострадалия, липсата на негативно отражение върху интелектуалното развитие и личността на ищеца, както и липсата на загрозяващи остатъчни белези. Съобразил е и обществено-икономическите ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари