*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за допускане
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

За съдържанието на понятието „справедливост“, изведено в принцип при определяне на размера на обезщетението за неимуществени вреди в разпоредбата на чл. 52 ЗЗД. (по реда на ЗОДОВ)

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, четвърто гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на 09.03.2022 година, в състав

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
Зоя Атанасова

ЧЛЕНОВЕ:
Владимир Йорданов, Димитър Димитров

разгледа докладваното от съдия Йорданов гр. дело № 3754/2021 г.

Производството е по чл. 288 ГПК.

История на спора

Образувано е по касационни жалби на двете страни по в.гр.д. № 261//2021 г. на Софийски апелативен съд срещу въззивно решение № 657 от 16.06.2021 г. по делото, постановено по иск с правно основание чл. 2, ал. 1, т. 3 ЗОДОВ.

Прокуратурата на Република България (нататък и ПРБ) обжалва въззивното решение в частта, с която с него е потвърдено решението на първоинстанционния Софийски градски съд от 24.11.2020 г. по гр.д. № 1382//2020 г., в частта, с която ПРБ е осъдена да заплати на Т. Н. П. на основание чл. 2, ал. 1, т. 3 ЗОДОВ сумата 20 441.70 лева и в частта, с която след като е отменено решението на първоинстанционния съд, с което искът е отхвърлен за разликата до 40 000 лева, е постановено друго, с което ПРБ е осъдена да заплати на Т. Н. П. и сумата 19 558.30 лева, (общо са присъдени 40 000 лева), като обезщетение за неимуществени вреди, ведно със законната лихва, считано от 03.02.2017 г. до окончателното изплащане.

Т. Н. П. обжалва въззивното решение в частта, с която с него е потвърдено първоинстанционното решение, с което искът за изплащане на обезщетение за неимуществени вреди е отхвърлен за разликата над уважения размер 40 000 лева до пълния предявен размер 60 000 лева.

Мотиви

Касационните жалби са подадени от надлежни страни в срока срещу решение на въззивен съд, което подлежи на касационно обжалване, редовни са и са процесуално допустими.

Жалбоподателят ПРБ обжалва размера на присъденото обезщетение с доводи, че е определен неправилно, силно и необосновано е завишен и не съответства на еквивалента на действителните неимуществени вреди, като при определянето на размера на обезщетението съдът е нарушил принципа за справедливост, регламентиран с разпоредбата на чл. 52 ЗЗД. ПРБ счита, че независимо от обсъждането на незаконното обвинение и на отражението му в живота на ищеца, решението не е мотивирано, тъй като въззивният съд не е изложил мотиви за наличието на причинно – следствена връзка между тези обстоятелства и причинените ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари