Определение №40/31.01.2022 по дело №559/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  4

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 40

  гр. София, 31.01.2022 г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД – Търговска колегия, състав на първо търговско отделение в закрито заседание на двадесет и четвърти ноември две хиляди двадесет и първа година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛ МАРКОВ

  ЧЛЕНОВЕ: ИРИНА ПЕТРОВА

  ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

  като изслуша докладваното от съдия Добрева т. д. № 559 по описа за 2021 г., за да се произнесе взе предвид следното:

  Производство по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на С. и Г. К. С. срещу решение № 260 043/09.11.2020 г. по в. гр. д. № 390/2020 г. на Апелативен съд Варна, с което е отменено решение № 253/10.04.2020 г. по т. д. № 39/2019 г. на Окръжен съд Варна в осъдителната му част и са отхвърлени предявените от касаторите срещу „ЗД „Бул Инс“ АД искове с правно основание чл. 226, ал. 1 Кодекс за застраховане /отм./, както и е потвърдено същото решение в отхвърлителната му част.

  В подадената касационна жалба се излагат твърдения, че са налице отменителните основания по смисъла на чл. 281, т. 3 ГПК. Релевират се доводи, че въззивният съд е нарушил материалния закон - чл. 52 ЗЗД. В изложението по чл. 284, ал. 3, т. 1 ГПК се сочи, че въззивното решение следва да бъде допуснато до касация поради произнасяне по материалноправния въпрос, разрешен в противоречие със задължителна практика на ВКС, а именно : „Между внуци и починал възходящ от втора степен, които не са отгледани от него, може ли да възникне такава трайна и дълбока емоционална връзка, заради съдържанието на която да търпят морални болки и страдания, които в достатъчна степен да дават основание да се счете, че внуците са материално легитимирани да претендират обезщетение за неимуществени вреди от смъртта им по смисъла на ТР № 1/2018 г. по т. д. № 1/2016 г. на ОСНГТК на ВКС?“

  В касационната жалба е формирано искане за постановяване на акт, с който атакуваното решение да бъде допуснато до касационен контрол и отменено изцяло, като предявените искове бъдат уважени в предявените частични размери от по 50 000 лв. Претендирано е присъждане на разноски.

  От ответника по касация „ЗД „Бул Инс“ АД е подаден отговор, с който е направено оспорване на подадената касационна жалба. Посочено е, че не е налице основание, предпоставящо развитие на касационно производство. Изтъкнат е довод, че решението на въззивния съд е правилно. Заявена ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари