Определение №40/25.11.2021 по дело №19/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

  Определение по гр.д. на състав на ВКС и ВАС по чл.135,ал.5 АПК стр.2

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 40

  С., 25.11.2021 година

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд и Върховният административен съд на Република България, в закрито съдебно заседание на 17 ноември две хиляди двадесет и първа година в състав

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Милена Златкова

  ЧЛЕНОВЕ: Зоя Атанасова

  Благовеста Липчева

  Владимир Йорданов

  Димитър Димитров

  разгледа докладваното от съдия Йорданов

  гр.дело № 19 /2021 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл.135,ал.5 АПК.

  Образувано е по спор за подсъдност между Софийски градски съд и Административен съд – София град по въпроса: кой съд е компетентен да разгледа исковата молба, подадена от Е. Д. М. срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (нататък и ГДИН) за заплащане на сумата от 50 000 лева, представляваща обезщетение за причинени неимуществени вреди, вследствие на действие на служители на ответната дирекция, изразяващи се в постоянно включване на лампа през нощта, докато ищецът изтърпява наказание „лишаван от свобода“ в затвора в [населено място].

  Исковата молба, първоначално озаглавена жалба, е подадена първоначално до Административен съд – София град (нататък и АССГ), който, след като е дал указания за отстраняване на нередовности в нея и е предоставил правна помощ на Е. Д. М., въз основа на молба на назначения като процесуален представител на Е. М. адв. К. Д. за отстраняване на нередовности, е приел, че е предявен иск за обезщетение за непозволено увреждане с правно основание чл.49 вр. чл.45 ЗЗД, която не подлежи на разглеждане от АССГ, а от Софийски градски съд (нататък и СГС), прекратил е производството по делото и го е изпратил на СГС.

  Софийският градски съд е приел, че искът е с правно основание чл.1,ал.1 ЗОДОВ, посочената от процесуалния представител на ищеца правна квалификация не обвързва съда, който следва да даде точната правна квалификация на спорното материално право. Фактическите твърдения, изложени в исковата молба и в уточняващите молби, представляващи основание за предявяване на иска, сочат на действия/ бездействия на служители на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, вследствие на което в помещението, в което ищецът изтърпява наказание „лишаване от свобода“, има постоянно включена лампа през нощта. Съгласно т.8 от ТП № 2 /2014 г. по т.д. № 2 /2014 г. на ВКС и ВАС делата по искове за вреди от незаконосъобразни актове, действия и бездействия на органите по изпълнение на наказанията при или по повод изпълнение на наказанията „лишаване от свобода“ и „пробация“ или задържане с мярка за неотклонение „задържане под стража“, са подсъдни на административните съдилища, поради което и разглеждането на предявения иск с ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари