Определение №4/07.01.2022 по дело №1481/2020

Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за допускане
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпроси
Какви са предпоставките за извършване на извънсъдебно, респективно съдебно възражение за прихващане?

Кога съществува причинна връзка между деяние и вреда и дължи ли се обезщетение за неимуществени вреди, които не са пряка и непосредствена последица в хипотезата на твърдяно договорно неизпълнение?
Отговори
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД, Първо търговско отделение, в състав:

Председател:
Елеонора Чаначева

Членове:
Росица Божилова, Васил Христакиев

разгледа в закрито заседание докладваното от съдията Христакиев т. д. № 1481 по описа за 2020 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

История на спора

Производството е по чл. 280 ГПК и сл. Образувано е по касационна жалба на ответника „Банка ДСК“ АД частично срещу въззивно решение на Варненски окръжен съд.

Ищецът Ц. В. оспорва жалбата.

По допускането на касационно обжалване по реда на чл. 288 ГПК съдът прие следното.

С решението в обжалваната част въззивният съд е уважил предявения иск по чл. 55, ал. 1, пр. ЗЗД за заплащане на платена при начална липса на основание лихва във връзка с договор за банков кредит в размер на 6114,53 лв., заедно със законната лихва, както и съединения иск по чл. 86, ал. 1 ЗЗД за заплащане на лихва за забава в размер на 494,25 лв. Потвърдил е първоинстанционното решение относно уважената част (в размер на 3000 лв.) от предявения иск за заплащане общо на сумата 7000 лв. обезщетение за неимуществени вреди – психически страдания в резултат на извършено от ответника въз основа на неравноправни клаузи от сключения между страните договор за банков кредит едностранно увеличение на лихвата, заедно със законната лихва.

Мотиви

Допускане на касационно обжалване се иска на основание чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК – поради произнасяне на въззивния съд в противоречие с практиката на ВКС по въпросите:

- какви са предпоставките за извършване на извънсъдебно, респективно съдебно възражение за прихващане;

- налице ли е признание на активното вземане на кредитора при извършване на прихващане, когато от събраните доказателства и процесуалното поведение на длъжника – насрещна страна по делото се установява, че същият не го оспорва по основание и размер;

- налице ли е нарушение на процесуалните правила при липса на дадена правна квалификация на възраженията на ответника в доклада на първоинстанционния съд и по-конкретно следва ли съдът да изясни волята на страната при направено от нея правопогасяващо възражение за прихващане, като разграничи дали се касае за материалноправно прихващане по чл. 103 ЗЗД или за съдебно прихващане като ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари