*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  7

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 395

  гр. София, 29.06.2022 год.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, второ отделение, в закрито заседание на шестнадесети март две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  Председател: Евгений Стайков

  Членове: Камелия Ефремова

  Бонка Йонкова

  като изслуша докладваното от съдията Е. Стайков т. д. № 1323/2021 г. по описа на ВКС, ТК и за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на С. В. Б. и П. Г. Б., срещу решение № 10043 от 14.01.2021 г., постановено по в. гр. д. № 805/2020 г. на Софийски апелативен съд, 12-ти състав, с което е потвърдено решение № 181 от 16.12.2019 г. по т. д. № 4/2019 г. на Софийски окръжен съд, ТО, V състав, с което са отхвърлени предявените от С. В. Б. и П. Г. Б. против ЗАД „БУЛСТРАД ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП“ АД, искове с правно основание чл.226, ал.1 КЗ /отм./ за заплащане на обезщетение в размер на по 200 000 лв. за всеки от ищците за причинени им неимуществени вреди – болки и страдания, настъпили вследствие на смъртта на техния син В. П. Б., причинена на 03.02.2014 г. /в резултат на виновно и противоправно поведение на водача на товарен автомобил – Н. Н. – чл.45 ЗЗД; в резултат на безвиновна отговорност на водача на товарния автомобил, поради възлагане на работа на В. Б. – чл.49 ЗЗД или поради безвиновна отговорност на водача на товарния автомобил, тъй като самата вещ – товарен автомобил е причинила вредата, чрез своите характеристики или свойства – чл.50 ЗЗД/ в [населено място] по време на товарене на товарен автомобил, ведно със законната лихва върху претендираните обезщетения, за периода от датата на завеждане на исковата молба в съда – 04.01.2019 г. до окончателното изплащане на сумите.

  В касационната жалба се поддържа, че въззивното решение е неправилно поради нарушение на материалния закон, процесуалния закон и необоснованост.

  От представеното изложение по чл.284, ал.3, т.1 ГПК могат да бъдат извлечени (в съответствие с разрешенията, дадени с т.1 от ТР № 1 от 2009 г. по тълк. д. № 1/2009 г. на ОСГТК на ВКС) следните правни въпроси, които според касаторите обуславят допускане на касационно обжалване на въззивното решение на основание чл.280, ал.1, т.1 и т.3 ГПК.

  1. „Виновно /противоправно/ли е поведението на водач на товарен ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари