*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за допускане
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 2 пр. 3 ГПК

Анотация

Въпрос

Очевидна неправилност на въззивното решение по иск на наследници срещу ЗЕАД „Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп“ АД и ЗАД „Булстрад Виена Иншурънс Груп“ АД за заплащане на стойността на изплатените от тях вноски за погасяване на задължение по ипотечен кредит, отпуснат от „Юробанк И Еф Джи България” АД на наследодателката им.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Първо отделение, в закрито заседание на седемнадесети февруари през две хиляди двадесет и втора година, в състав

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
РОСИЦА БОЖИЛОВА

ЧЛЕНОВЕ:
КРИСТИЯНА ГЕНКОВСКА, АНЖЕЛИНА ХРИСТОВА

като изслуша докладваното от съдия Христова т.д. №1170 по описа за 2021г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл.288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба от В. М. Г., М. В. М. и М. В. Е., чрез адв. М.Г. против решение №11617/21.07.2020г. по в.гр.д. №3595/2019г. на Апелативен съд –София, с което е потвърдено решение №2347/01.04.2019г. по гр.дело №3204/2016г. на Софийски градски съд. С първоинстанционното решение са отхвърлени предявените от касаторите искове с правно основание чл.242, ал.1 КЗ /отм./ за солидарно осъждане на ответниците ЗЕАД „Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп“ АД и ЗАД „Булстрад Виена Иншурънс Груп“ АД да им платят сумата 38 344.09 евро, представляваща стойността на изплатените от ищците вноски за погасяване на задължение по ипотечен кредит № НL 47509/20.04.2010 г., отпуснат от „Юробанк И Еф Джи България" АД на наследодателката им П. Г., ведно със законната лихва върху тази сума, считано от 11.05.2011г. /датата на настъпване на застрахователното събитие/ до окончателното й изплащане, както и искът с правно основание чл.124, ал.1 ГПК за установяване, че ищците не дължат на „Юробанк И Еф Джи България" АД сумата от 15 292.80 евро, представляваща непогасената част от задължението по договора за кредит.

Касаторите твърдят, че въззивното решение е неправилно, поради противоречие с материалния закон и необоснованост. Поддържат, че съдът е допуснал грешка при определяне на релевантните за делото факти, като е отхвърлил исковете въпреки наличието на всички елементи от фактическия състав на чл.242, ал.1 КЗ /отм./. Излагат доводи за необоснованост на изводите на съда, че е доказано правоизключващото условие на чл.11, т. 6 от Договора за групова застраховка, съгласно който застраховката не покрива смърт, настъпила в резултат на предварително съществуващо заболяване, страдание или физическо състояние. Навеждат аргументи, че застрахованото лице П. Вишкова Г. е починала на 11.05.2011г. /след сключване на застрахователния договор на 30.04.2010г./ вследствие на злокачествено онкологично заболяване, диагностицирано за първи път след ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари