Определение №39/25.01.2022 по дело №4768/2018


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 39

  София 25.01.2022 г.

  В И М Е Т О НА Н А Р О Д А

  Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение, в закрито заседание на седми декември, две хиляди двадесет и първа година в състав:

  Председател: МАРИО ПЪРВАНОВ

  Членове: ИЛИЯНА ПАПАЗОВА МАЙЯ РУСЕВА

  изслуша докладваното от съдията Марио Първанов гр. дело № 4768/2018 г.

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на „София Франс Ауто” АД, [населено място], подадена от пълномощника му юрисконсулт П. П., срещу въззивно решение №1346 от 18.07.2018 г. по гр. дело №1481/2018 г. на Варненския окръжен съд. С обжалваното решение е отменено решение №1354 от 30.03.2018 г. по гр. дело №18734/2017 г. на Варненския районен съд за отхвърляне на исковете с правно основание чл.344, ал.1, т.1 и т.2 КТ и са уважени предявените от З. Д. И., [населено място], срещу касатора искове като е отменена заповед № 12/02.11.2017 г. на изпълнителния директор на „София Франс Ауто” АД, с която е прекратено трудовото правоотношение с ищеца поради неявяването му в срока по чл. 345, ал. 1 КТ и той е възстановен на заеманата до уволнението му длъжност „координатор мрежа-резервни части” в „София Франс Ауто” АД.

  С определение №254 от 24.06.2019 г. е спряно производството по делото и е предложено на общото събрание на гражданската колегия на Върховния касационен съд да постанови тълкувателно решение по материалноправния въпрос: от кога тече двуседмичният срок за явяване на работа по чл.345, ал.1 КТ – само от получаване на нарочно съобщение от първоинстанционния съд, разгледал делото, или и от узнаването за влязлото в сила решение за възстановяване на предишната работа, което не съдържа съобщение за явяване на работа в определен срок. С ТР №3/2019 по тълк. дело №3/2019 г. на ОСГК на ВКС е прието по същия въпрос, че двуседмичният срок за явяване на работа по чл.345, ал.1 КТ започва да тече само от получаването от страна на работника или служителя на нарочното съобщение за възстановяване на работа, изпратено от разгледалия делото първоинстанционен съд. Ако не е получено съобщение срокът започва да тече от деня, в който с явяване в предприятието или по друг начин работникът или служителят изяви пред работодателя желанието си да се върне на работата, на която е възстановен. Ето защо производството трябва да бъде възобновено.

  Ответникът по касационната жалба З. Д. ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари