*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 388

  София, 17.05.2022 г.

  Върховният касационен съд, гражданска колегия, четвърто отделение, в закрито заседание на дванадесети май две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: АЛБЕНА БОНЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОЯН ЦОНЕВ

  МАРИЯ ХРИСТОВА

  като разгледа докладваното от съдия А. Бонева гр. дело № 3963 по описа за 2021 г. взе предвид следното

  Производството по делото е образувано по касационна жалба, подадена от ЕТ “Фешън Топ Модълс – Д. К.“, чрез адвокат А. К., срещу въззивно решение № 721 от 28.06.2021 г., постановено от Софийски апелативен съд по в.гр.д. № 64/2021 г.

  Касаторът излага доводи за неправилност поради противоречие с материалния закон, съществени нарушения на съдопроизводствените правила и необоснованост.

  Насрещната страна Е. Е. Б., чрез адвокат М. К., отговаря в срока по чл. 287, ал. 1 ГПК, че не са налице основания за допускане на касационно обжалване на въззивното решение, евентуално – че касационната жалба е неоснователна. Претендира разноски за инстанцията.

  Съставът на Върховния касационен съд намира, че касационната жалба е допустима.

  Подадена е в срока по чл. 283 ГПК, от легитимирана страна, срещу подлежащ на обжалване съдебен акт, и отговаря на изискванията по чл. 284, ал. 1 и 2 ГПК.

  Приложено е и изложение по чл. 280, ал. 1 ГПК, с което са изпълнени и условията на чл. 284, ал. 3, т. 1 ГПК.

  По заявените основания за допускане на касационното обжалване, съставът на Върховния касационен съд, четвърто гражданско отделение, намира следното:

  Въззивният Софийски апелативен съд, като потвърдил решението на първостепенния Благоевградски окръжен съд, установил, че ЕТ “Фешън Топ Модълс – Д. К.“ дължи на Е. Е. Б. сумата от 95 000 лева, представляваща главница по договор за заем от 12.10.2017 г., ведно със законната лихва върху тази сума, считано от датата на подаване на заявлението по чл.417 ГПК (17.09.2018 г.) до окончателното издължаване.

  За да постанови този резултат, въззивният съд установил, че на 12.10.2017 г. между Е. Е. Б. и Д. К. в качеството на едноличен търговец с фирмено наименование ЕТ “Фешън Топ Модълс – Д. К.“ е сключен договор за заем, по силата на който Беков поел задължение да даде на търговеца в заем сумата от 100 000 лева. С преводно нареждане от същия ден заемодателят превел по сметка на заемополучателя сумата от 99 400 лева. Парите са заприходени в счетоводството на заемополучателя, отразени са и като ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари