*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  1

  8

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 387

  гр.София, 16.05.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България,

  четвърто гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на

  девети май две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Василка Илиева

  ЧЛЕНОВЕ: Борис Илиев

  Ерик Василев

  като разгледа докладваното от Борис Илиев гр.д.№ 5087/2021 г.

  за да постанови определението, взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по жалби на Р. Х. Х. /ищец/ и на Прокуратура на Република България /П. - ответник/ срещу въззивно решение на Софийски апелативен съд № 1005 от 22.09.2021 г. по гр.д.№ 470/2021 г., с което частично е отменено и частично е потвърдено решение на Софийски градски съд по гр.д.№ 3545/2019 г. и като краен резултат П. е осъдена да заплати на Р. Х. по иск, квалифициран по чл.2б ЗОДОВ, сумата 15 000 лв – обезщетение за неимуществени вреди от нарушаване на правото му на разглеждане и решаване в разумен срок на сл.д.№ 1/1991 г., впоследствие преобразувано в ДП № ІІ-048/1999 г. на Военно окръжна прокуратура – София, със законната лихва върху тази сума от 14.03.2019 г. до окончателното й изплащане, като искът е отхвърлен за разликата до пълния предявен размер от 100 000 лв.

  Ищецът Р. Х. обжалва въззивното решение в частта, отхвърляща предявения иск за обезщетяване на неимуществени вреди за разликата над 15 000 лв до 100 000 лв. В изложението си по чл.284 ал.3 т.1 повдига правни въпроси, които при условията на Тълкувателно решение № 1/19.02.2010 г. по тълк.д.№ 1/2009 г., ОСГТК, ВКС, следва да бъдат уточнени и синтезирани в следния смисъл: при въведено оплакване във въззивната жалба за определен несправедливо висок размер на обезщетение за неимуществени вреди, без конкретно изложени обстоятелства, може ли въззивният съд да намали този размер, преценявайки установените обстоятелства и това нарушава ли принципите на състезателност, равнопоставеност и диспозитивност; длъжен ли е въззивният съд да обсъди всички доказателства по делото и всички доводи във въззивната жалба; кой е приложимият стандарт при определяне на размер на обезщетение за неимуществени вреди при предявен иск по чл.2б ЗОДОВ – националният или установеният в практиката на Европейския съд по правата на човека /ЕСПЧ/; в същата хипотеза кои са релевантните факти и обстоятелства за определяне на размера на обезщетението и спада ли към кръга на релевантните факти и обстоятелства практиката на ЕСПЧ. Според жалбоподателя - ищец тези въпроси ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари