*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 387

  София, 24.06.2022 год.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД - Търговска колегия, състав на І т.о. в закрито заседание на осми юни през две хиляди и двадесет и втора година в състав:

  Председател: Евгений Стайков

  Членове: Ирина Петрова

  Десислава Добрева

  като изслуша докладваното от съдията Петрова т.д. № 2277 по описа за 2021 год. за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 ГПК, образувано по касационна жалба на ищците Г. Д. Р., роден 1991г. и А. Д. Р., родена 1997г. и двамата от [населено място], общ.В. срещу решение № 80 от 09.07.2021г. по в.гр.д.№ 401/2021г. на ОС Пазарджик, с което е потвърдено решението по гр.д.№ 849/2020г. на РС Пазарджик за отхвърляне на предявените срещу ЗК”Лев Инс”АД искове с правно основание чл.226,ал.1 КЗ-отм. за заплащане на обезщетение за неимуществени вреди от по 24 000лв. за смъртта на тяхната баба А. К. Р., родена 1938г., настъпила на 02.04.2015г. при пътно произшествие от същата дата в [населено място], общ. В., ведно със законната лихва от датата на причиняване на вредите.

  В касационната жалба е въведено оплакване за неправилност на обжалвания акт на основанията по чл.281,т.3 ГПК, изразяваща се в необсъждане от въззивния съд на събраните доказателства, въз основа на които да достигне до правилния извод, че по делото е доказано съществуването на трайна и дълбока емоционална връзка между ищците и тяхната баба, загинала като пешеходка в резултат на неправомерните действия на застрахования при ответното застрахователно дружество водач на л.а. „Форд Транзит”, рег. [рег.номер на МПС] , признат за виновен и осъден с влязла в сила присъда. Наведени са доводи, че съдилищата не са съобразили негативното отражение на трагичното събитие върху психиката и здравето на ищците, които са отглеждани от своята родственица, а в течение на годините те от своя страна са поели грижите за нея. Твърдението е, че изводът на въззивния съд за отсъствие на материално правна легитимация на ищците да получат обезщетение за вредите от смъртта на своята баба, е в отклонение от задължителната практика на ВКС. Искането е за отмяна на въззивното решение и уважаване на исковете със законните последици.

  В изложението по чл.284,ал.3,т.1 ГПК се иска допускане на обжалването по въпроса: „Легитимирани ли са ищците да получат обезщетение за вреди от смъртта на тяхната баба при доказана изключителност във взаимоотношенията баба и внуци, доказани отношения, различни от нормалните ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари