*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  6

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 386

  гр. София, 16.05.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на десети май две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВЕСКА РАЙЧЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: ГЕНИКА МИХАЙЛОВА

  АНЕЛИЯ ЦАНОВА

  като изслуша докладваното от съдията В.Райчева гр.дело № 114/2022 год.по описа на ВКС,взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 ГПК

  Обжалвано е решение от 16.06.2021г. по гр.д.№2458/2020г. на АС София,с което е отхвърлен иск с правно основание чл.59 ЗЗД.

  Жалбоподателите – Р. А. П. и К. С. П.,чрез процесуалния си представител поддържа, че в решението е даден отговор на правни въпроси от значение за спора в противоречие с практиката на ВКС и които са от значение за точното приложение на закона и развитие на правото. Моли да се допусне касационно обжалване.

  Ответникът- ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград, в писмено становище, чрез процесуалния си представител поддържа, че не следва да се допуска касационно обжалване.

  Ответниците - С. Г. Х. и Н. Г. Х. не вземат становище по касационната жалба.

  Върховният касационен съд, състав на четвърто г.о., като направи преценка за наличие предпоставките на чл. 280 ГПК, приема за установено следното:

  Касационно обжалване на решението на въззивния съд не следва да се допусне.

  С обжалваното решение въззивният съд, като е потвърдил първоинстанционното решение, е отхвърлил предявените от Р. П. , К. П., С. Х. и Н. Г. искове против Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград, с правно основание чл. 59 ЗЗД за заплащане на обезщетение за лишаването на припадащата се на всеки един, съобразно идеалната част от правото на собственост върху поземлен имот с идентификатор № [№], обезщетение вместо ползване, за периода от 02.10.2013 г. до 01.09.2018 г., както и за заплащане на обезщетение за забава в размер на законната лихва върху главницата, за периода от 02.10.2013 г. до 26.09.2018 г., съответно на Р. П. за притежаваните 3/8 ид.ч., обезщетение, в размер на сумата от 43 500 лева и сумата от 750 лева обезщетение за забава, а за останалите ищци К. П. ; С. Г. и Н. Г., за притежаваните 1/8 ид.ч., поотделно обезщетение, в размер на 14 500 лева и поотделно обезщетение за забава по 250 лева, ведно със законната лихва върху обезщетенията по главните искове, считано от 26.09.2018 г

  От приет по делото констативен нотариален акт № 162 от 08.05.2012г. на нотариус, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари