*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  1

  4

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 385

  гр.София, 16.05.2022 г.

  в и м е т о н а н а р о д а

  Върховен касационен съд на РБ, четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на десети май две хиляди двадесет и втора година в състав:

  Председател: ВЕСКА РАЙЧЕВА

  Членове: ГЕНИКА МИХАЙЛОВА

  АНЕЛИЯ ЦАНОВА

  като разгледа докладваното от съдията Райчева гр.д.N 234 описа на ВКС за 2022 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл.288, ал.1 ГПК.

  Обжалвано е решение от 30.09.2021г. по гр.д.№2169/2012г. на ОС Варна, с което са отхвърлени искове с правно основание чл.344,ал.1, т.1-3 КТ.

  Жалбоподателят – М. Г. А., чрез процесуалния си предстанител поддържа, че с обжалваното решение съдът се е произнесъл по правни въпроси в противоречие с практиката на ВКС. Моли да се допусне касационно обжалване.

  Ответникът Технически университет – Варна,в писмено становище, чрез процесуалния си представител поддържа, че не са налице основания за допускане на касационно обжалване на въззивното решение.

  Върховният касационен съд, състав на четвърто г.о., като направи преценка за наличие предпоставките на чл. 280, ал. 1 ГПК, приема за установено следното:

  Касационно обжалване на решението на въззивния съд не следва да се допусне.

  С обжалваното решение въззивният съд, като е потвърдил първоинстанционното решение, е отхвърлил предявения от М. А. иск по чл. 344, ал.1, т.1 - 3 КТ против Технически университет – Варна, иск да бъде отменено като незаконно уволнението, извършено със заповед № ЧР – 03 – 4/28.01.2021г. на работодателя, за възстановяване заеманата преди уволнението длъжност „Главен секретар“ и за заплащане на сумата от 16 006.35 лева, претендирана като обезщетение за оставяне без работа за времето от 29.01.2021г. до 06.07.2021г., ведно със законната лихва от датата на депозиране на исковата молба – 26.03.2021г. до окончателното изплащане на задължението.

  Установено е, а и не е спорно между страните, че ищеца е заемал длъжността „Главен секретар” в Технически университет – Варна, считано от 10.04.2019 година, на базата на трудов договор от 09.04.2019 година.

  Констатироне е също така, че със Заповед № ЧР/03/ 4 от 28.01.2021 година, на осн. чл. 328, ал. 1, т. 2 КТ, поради съкращаване на щата, считано от 29.01.2021г., трудовото правоотношение, е прекратено.

  Въззивният съд е приел, че в настоящия случай е установено, че длъжността „Главен Секретар“ е била закрита, като нейните функции са преминали в новосъздадените непосредствено ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари