Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2021


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

7

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ 385

гр. София, 23.06.2022 г.

Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, второ отделение в закрито заседание на двадесет и пети май две хиляди двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТАТЯНА ВЪРБАНОВА

ЧЛЕНОВЕ: ПЕТЯ ХОРОЗОВА

ИВАНКА АНГЕЛОВА

изслуша докладваното от председателя /съдия/ Татяна Върбанова

т.д. № 1847/2021 година.

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на „Застрахователно акционерно дружество ДаллБогг: Живот и Здраве“ АД, с ЕИК:[ЕИК], чрез процесуалния му пълномощник, срещу решение № 256 от 27.04.2021 г. по в.т.д. № 168/2021 г. по описа на Апелативен съд – София, Търговско отделение, тринадесети състав, с което е потвърдено решение № 260406 от 20.11.2020 г. по т.д. № 1846/2019 г. на Софийски грдаски съд, Търговско отделение, VI-14 състав. С първоинстанционното решение застрахователното дружество е осъдено на основание чл. 520, ал. 1 КЗ и чл. 86, ал. 1 ЗЗД да заплати на Гаранционен фонд сумата от 388 153.50 лв., представляваща дължими за м. юни 2019 г. вноски за задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите в определен с решение на КФН № 100/24.01.2019 г. размер, ведно със законната лихва върху главницата, считано от датата на завеждане на исковата молба до окончателното й изплащане, както и сумата от 3 342.43 лв., представляваща законна лихва върху главницата за периода от 12.08.2019 г. до 12.09.2019 г., ведно с разноски по делото.

В жалбата се поддържат оплаквания за наличието на всички касационни основания по чл. 281, т. 3 ГПК – материална и процесуална незаконосъобразност, както и необоснованост на атакувания съдебен акт, с искане за касирането му. Твърди се, че въззивният съд неправилно е приел, че в полза на застрахователното дружество не са възникнали вземанията, предмет на съдебното му възражение за прихващане. Сочи се, че сключените застрахователни договори от името на еднолични дружества с ограничена отговорност след смъртта на едноличния собственик на капитала им, съобразно разпоредбата на чл. 157, ал. 1 ТЗ, предвиждаща прекратяване на дружествата със смъртта на едноличните собственици на капитала, са недействителни, като се акцентира, че съдът не е обсъдил довода на ответника, че ликвидаторите на така прекратените дружества нямат правомощието да преценят да се противопоставят ли или да потвърдят така сключените застрахователни договори, тъй като не се касае за сделки, обслужващи производството по ликвидация, нито за такива, сключени от лица без представителна власт. Според касатора, съдът е ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари